Amendă sau dosar penal pentru utilizarea incorectă a dronelor

Dronele (aeronave fără pilot uman la bord, ghidate fie de un echipament digital, fie prin telecomandă) sunt tot mai des întâlnite și în aplicații civile, însă operarea lor incorectă prezintă riscuri uriașe pentru zborurile avioanelor, iar utilizatorii se pot alege cu amenzi sau chiar dosare penale.

Sunt peste 10.00 de drone în România și ne așteptăm ca în următorii 10 ani să se ajungă la peste 200.000. Utilizarea dronelor în perimetrul aeroportului sau pe culoarele de zbor reprezintă un risc major, și este important ca toți deținătorii de drone să cunoască legislația. Utilizarea incorectă a dronei poate reprezenta contravenție sau infracțiune. Facem un apel la deținătorii de drone să respecte legislația.”, a afirmat David Ciceo (foto centru), directorul general al Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, care a survenit unei ședințe pe această temă, la care au participat și reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile din România (AACR).

Remus Dogaru, sef serviciu în cadrul AACR, autoritatea care gestinonează pe plan național utilizarea dronelor, a explicat că pricipalul pericol pe care îl pot reprezenta acestea constă în posibila coliziune cu un avion, dar și în distragerea atenției pilotului în timp ce acesta ar trebui să se concentreze pe operațiuni legate de decolare sau aterizare.

Din datele prezentate de reprezentanții Autorității, reiese că în ultimii patru ani au fost înregistrate circa 30 de evenimente legate de drone, unul dintre acestea, desfășurat în perimentrul Aeroportului Otopeni din București, soldându-se cu închiderea pentru două ore a unității. De remarcat că și în Cluj-Napoca au exista asemenea evenimente, însă nu în perimetrul Aeroportului. Astfel, pilotul unui elicopter a semnalat o dronă care zbura la circa 900 metri înălțime desupra stadionului Cluj Arena, iar altele patru au fost observate în zona festivalului Untold. În nici unul dintre cazuri posesorul dronelor nu a fost depistat, dar investigațiile se află încă în desfășurare.

Reprezentantul Autorității a prezentat și obșligațiile pe care le au utilizatorii de drone privind înregsitrarea, obținerea unui cod de identificare sau obținerea unui certificat de competență, în funcție de greutatea dronei. Informații detaliate, precum și aplicația online pentru înregsitrare sunt disponibile pe site-ul AACR (www.caa.ro), unde exista șși o adresă de e-mail la care se pot cere informații despre acest subiect.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut