Amendă pentru lipsa măsurilor de protecție anti-caniculă

În lunile iunie – iulie, ITM Cluj a efectuat controale la 28 de societăți comerciale pentru a verifica dacă angajatorii respectă prevederile OG 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecția angajaților.

La societățile controlate au fost constatate 16 deficiențe, pentru care s-au aplicat 15 avertismente și o amendă în valoare de 4.000 lei, deoarece angajatorul nu a asigurat lucrătorilor măsurile de protecție, conform OG 99/2000.

Alte deficiențe constatate au fost neasigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă (ventilație insufucientă), în planul de prevenire și protecție nu erau stabilite măsurile de protecție ale lucrătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, neasigurarea spațiilor cu microclimat corespunzător, unde lucrătorii să-și efectueze pauzele.

ITM reamintește că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie să asigure: * reducerea intensității și ritmului activităților fizice * asigurarea ventilației la locurile de muncă * alternarea efortului dinamic cu cel static * alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer * asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb * asigurarea echipamentului individual de protecţie * asigurarea de duşuri. Dacă temperaturile ridicate extreme se menţin cel puţin doua zile consecutiv, şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua următoarele măsuri: * reducerea duratei zilei de lucru * eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17 * întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Chiar dacă nu se ating temperaturi ridicate extreme, inspectorii de muncă efectuează sistematic și controale de prevenție pentru a vedea modul în care societățile respectă prevederile legale referitor la asigurarea condițiilor de muncă în perioadele caniculare. Măsurile impuse de lege angajatorilor în perioadele de temperaturi extreme ridicate trebuie să fie cuprinse în planurile de prevenire și protecție ale societăților.

Având în vedere că cei mai afectați de caniculă sunt muncitorii în aer liber – lucrătorii din construcții, vânzătorii stradali, comercianții din târguri și piețe, lucrătorii la firmele de salubritate, canalizare – ITM Cluj recomandă angajatorilor să îşi organizeze activitatea economică astfel încât să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme, fără a pierde din vedere că, în cazul nerespectării legii, sunt pasibili de sancționarea cu amenzi de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut