Amendă pentru afișarea steagului secesionist separatist la meciul dintre U Cluj și CFR

Jandarmii clujeni au aplicat amendă pentru o serie de nereguli care au avut loc la partida de fotbal din 21 august dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj de pe Cluj Arena, printre acestea numărându-se și afișarea de către galeria feroviarilor a unui simbol secesionist-separatist, așa zisul steag al Transilvaniei.

Numai că sancțiunea a fost aplicată Clubului Universitatea Cluj și nu celor de la CFR care au afișat acel simbol. Măsura a fost luată deoarece clubul Universitatea, în calitate de organizator al competiției sportive, avea obligația să efectueze un control riguros al persoanelor și al bagajelor acestora, având ca scop împiedicarea introducerii în stadion a unor obiecte sau materiale interzise.

„Ca urmare a asigurării măsurilor de ordine și siguranță publică cu ocazia disputării partidei de fotbal dintre echipele A.S.F.C. Universitatea Cluj – F.C. CFR 1907 Cluj din data de 21.08.2023, începând cu orele 2l:30, având în vedere aspectele constatate de cdtre efectivele unității noastre pe timpul desfășurării meciului, respectiv utilizarea în incinta arenei sportive a unor articole pirotehnice, respectiv afișarea de către unii membri ai galeriei oaspete a unor însemne cu caracter secesionist-autonomist, vă comunicăm faptul că organizatorul competiției sportive a fost sancționat cu o amendă în cuantum de 3.000 lei, conform prevederilor art. 70 alin. 2, litera a din Legea 4 din 09.01.2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, pentru nerespectarea obligației de a efectua un control riguros al persoanelor și al bagajelor acestora, având ca scop impiedicarea introducerii în stadion a unor obiecte sau materiale interzise. De asemenea, vă informăm faptul că în continuare desfășurăm activități pentru identificarea persoanelor care au introdus și folosit în arena sportivă obiecte interzise în vederea luării măsurilor legale împotriva acestora.

După cum a prezentat ziarul nostru, luni, 21 august, la derby-ul dintre U Cluj și echipa din Gruia ce se revendică de la 1907, suporteri alb vișiniu au afișat pe gardul de protecție de la peluza nord a stadionului Cluj Arena „steagul Transilvaniei independente”, promovat intens în ultimii ani de cercurile iredentist șovine care militează pentru autonomia acestei zone.

Gestul nu a fost întămplător, mai ales că acel steag nu are absolut nicio legătură cu echipa CFR. Acțiunea se înscrie într-un plan mai complex al cercurilor autonomist-separatiste ce vizează resuscitarea curentului „transilvanist” al căruit scop este izolarea românilor ardeleni de marea lor familie naţională.

Acest tip de acțiuni provocatoare și de promovare a curentului autonomist s-au intensificat în ultimii ani pe teritoriul României iar presa ungară a dezvăluit recent că pentru derularea acestor activități Budapesta a acordat fonduri consistente mai multor organizații din Transilvania care militează pentru autonomie.

Și anii trecuți, jandarmii clujeni au sancționat gesturile de afișare a așa zisului „steag al Transilvaniei independente”. Spre exemplu, în 2017, la 15 martie, trei persoane care au purtat un astfel de steag la manifestările dedicate Zilei Revoluției Maghiare de la 1848 au fost amendate de către jandarmi cu 1.500 de lei, în total, în timp ce un alt participant a primit avertisment. O astfel de sancțiune a fost aplicată și la Dej.

Precizăm că Federația Ungară de Fotbal a înaintat o cerere, în luna februarie, prin președintele forului, Sandor Csany, ca fanii să poată afișa steaguri cu simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale.

 

UEFA nu a acceptat cererea Federației Ungare de Fotbal pentru ca fanii să poată afișa steaguri cu simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale. Federația Română de Fotbal a luat legătura cu forul european şi a infirmat că acesta ar fi autorizat cererea federaţiei maghiare de fotbal ca suporterii să afişeze la meciurile internaţionale steagul Ungariei Mari, aşa cum anunţase forul de la Budapesta.

 

„Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal. Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European; Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, publicat pe site-ul oficial.

Totodată, Federaţia Română de Fotbal aminteşte că „revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la urâ şi violenţă la meciurile din competiţiile europene”.

 

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut