„Ambulanța” nu mai vrea „doi stăpâni” și anunță acțiuni sindicale de amploare, „indiferent de consecințe”

Federația Națională Sindicală „Ambulanța” din România anunță că a decis să se implice „cu toate pârghiile pe care le are la dispoziție” în susținerea ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în demersurile pe care le face în vederea organizării și responsabilizării Ministerului Sănătății privind coordonarea unităților medicale de urgență din subordinea MS, respectiv Serviciile Publice de Ambulanță și Unitățile de Primire a Urgențelor. Aceste unități sanitare, începând din ianuarie 2014, sunt coordonate operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență, departament care „nu s-a limitat la coordonarea operațională a situațiilor de urgență până la restabilirea normalității, conform legii, ci a dorit să controleze tot, ignorând atribuțiile și responsabilitățile Ministerului Sănătății”.

Totodată, Federația Națională Sindicală „Ambulanța” anunță că este pregătită de a organiza acțiuni sindicale de mare amploare, indiferent de consecințe, acțiunile sindicale urmând a fi desfășurate la nivel național, în toate serviciile de ambulanță.

Liderul de sindicat Ambulanța Cluj, Rareș Ghilea, a declarat, pentru Făclia, că acest sindicat, reprezentativ pentru Serviciul de Ambulanță Județean Cluj și care face parte din FNSAR, va duce „o politică comună cu Federația, în interesul angajaților SAJ”. „Vom urma politica federației, fără a afecta în vreun fel capacitatea de intervenție a ambulanțelor la solicitările populației” – a declarat Rareș Ghilea.

Odată cu anunțul susținerii ministrului, federația face public un memoriu înaintat la sfârșitul lunii mai a.c. către Administrația Prezidențială, Guvernul României, Camera Deputaților și la conducerile partidelor din coaliția aflată la guvernare („fără un răspuns, până în prezent”), prin care reclamă dubla coordonare a Serviciilor Publice de Ambulanță. Acestea – se spune în memoriu, „din 2014 și până în prezent au avut și au doi stăpâni: unul plătește și răspunde (Ministerul Sănătății), iar altul coordonează, respectiv controlează (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne), și cu toate acestea, cu dublă coordonare, Serviciile Publice de Ambulanță în ultimii 8 ani au fost și sunt neglijate. De la an la an, începând cu 2015, privind dezvoltarea administrativă, dezvoltarea resurselor umane, a bazei tehnice de transport și a aparaturii medicale, cât și a pregătirii profesionale continue, s-a constatat o scădere semnificativă, fapt care ne îngrijorează, urmând ca în termen scurt/ mediu Serviciile Publice de Ambulanță, dacă se va continua a fi coordonate de doua ministere, vor deveni ruine ale medicinei de urgență”.

„În condițiile date – se mai spune în memoriu -, majoritatea angajaților din Serviciile Publice de Ambulanță nu mai doresc coordonarea exercitată de către Ministerul Afacerilor Interne, respectiv DSU în activitatea medicală de zi cu zi, având experiența celor 8 ani de astfel de coordonare, care a adus serviciile de ambulanță întru-un declin intenționat. Acești angajați medico-sanitar și auxiliar sanitar au ales ca angajarea lor să fie făcută în unități medicale din subordinea Ministerului Sănătății. În 2014 i s-a dat șansă lui dr. Raed Arafat să dovedească că acea formă de coordonare, subordonare și comandă unică impusă prin DSU (chiar și în perioadele când nu erau declarate situații de urgență) va dezvolta serviciile de ambulanță, dar, conform statisticilor DSU și analizei noastre, serviciile de ambulanță care sunt servicii de bază în sistemul de medicină de urgență prespitalicească, cu o activitate de peste 90% din intervențiile de medicină de urgență și transport sanitar, au fost vitregite, stare care ne îngrijorează, dovedind prioritate doar pentru structurile de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv DSU”.

În același memoriu, din luna mai, se specifica și că angajații din Serviciile Publice de Ambulanță, reprezentați de Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România, sunt dispuși de a organiza „cele mai mari acțiuni sindicale din serviciile de ambulanță din toată istoria”, pentru a redobândi rolul și locul cuvenit în sistemul de medicină de urgență, sub deviza Imnului Ambulanței Române, „Ambulanța românească are dreptul să trăiască”, „imn care s-a născut din îngrijorarea personalului din ambulanță la trecerea sub coordonarea DSU”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut