Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer – prima vizită oficială la Cluj-Napoca

Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, va efectua, în 25 și 26 februarie, prima sa vizită oficială în municipiul Cluj-Napoca.

Vizita la Cluj-Napoca va debuta cu o serie de întâlniri instituționale cu vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár, și cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Pe planul cooperării bilaterale, agenda întâlnirilor include discuții despre dezvoltarea de proiecte cu orașele înfrățite Dijon și Nantes, dar și despre organizarea, în parteneriat cu Primăria municipiului, a unui hackathon online pe tema politicilor publice pentru reducerea utilizării plasticului, în cadrul Întâlnirilor Europene din Transilvania care vor avea loc între 26 și 28 martie.

În contextul în care predarea limbii franceze este o prioritate a diplomației franceze în România, ambasadoarea Franței se va întâlni cu inspectorul școlar general Marinela Marc și cu directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Simona Dobrescu, liceu unde va dezveli o placă „LabelFrancEducation”, marcă a calității învățământului bilingv de limba franceză.

Pe partea universitară sunt prevăzute întrevederi cu rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. dr. daniel David, cu rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cornel Cătoi, și cu membri din conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, unde ambasadoarea Franței se va întâlni și reprezentanți ai comunității de studenți francezi din Cluj-Napoca, cea mai numeroasă din Europa Centrală și de Est, cu peste 1.400 de studenți.

La Institutul Francez, care aniversează anul acesta 30 de ani de existență, Laurence Auer va întâlni echipa și va inaugura mediateca recent renovată, care cuprinde cel mai mare fond de carte, muzică și film de limbă franceză din Transilvania. Cu această ocazie, va deschide și expoziția de grafică „Instagrafii” a artistei clujene Maria Brudașcă, primul proiect artistic al anului din spațiul de expresie contemporană La Cave, curatoriat de Lina Țărmure.

În programul vizitei este prevăzută și o întrevedere cu reprezentanți ai Centrului Cultural Clujean, pentru a discuta despre proiecte care vizează dezvoltarea industriilor culturale și creative în cadrul cooperării franco-române.

Vizita ambasadoarei Franței la Cluj-Napoca se va încheia cu o întâlnire cu reprezentanții comunității francofone de afaceri, prin Clubul Francofon de Afaceri Cluj, care cuprinde peste 50 de membri din domenii variate de activitate. Cu această ocazie, Pascal Fesneau, consul onorific al Franței la Cluj-Napoca, va fi decorat de ambasadoarea Franței cu Medalia de Onoare a Ministerului francez al Afacerilor Externe.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut