Am început anul cu inflație de top european

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Polonia, Ungaria, Cehia şi România. Datele Oficiuluiu European de Statistică arată că, în decembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în 9 state membre, a rămas stabilă în 8 şi a crescut în 10 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,8%. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.
Cele mai ridicate inflații au fost înregistrate în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state unde inflația este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în decembrie. Inflaţia de bază este urmărită de Banca Central Europeană la elaborarea deciziilor de politică monetară.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut