Am început anul cu inflație de top european

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Polonia, Ungaria, Cehia şi România. Datele Oficiuluiu European de Statistică arată că, în decembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în 9 state membre, a rămas stabilă în 8 şi a crescut în 10 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,8%. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.
Cele mai ridicate inflații au fost înregistrate în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state unde inflația este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în decembrie. Inflaţia de bază este urmărită de Banca Central Europeană la elaborarea deciziilor de politică monetară.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut