Alianța Universităților Europene EUTOPIA – selectată de Comisia Europeană pentru noile metauniversități transnaționale europene

Alianța Universităților Europene EUTOPIA din care UBB face parte este una din cele 20 de alianțe universitare pe care Comisia Europeană le-a declarat câștigătoare, miercuri, 27 iulie 2022, astfel încât, în următorii patru ani (+2 suplimentari), cu un buget inițial de peste 14 milioane de euro, universitățile din EUTOPIA vor lucra împreună pentru a crea o metauniversitate transnațională europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Din cei 20 de câștigători, 16 alianțe, între care și EUTOPIA, sunt în faza cea mai avansată la nivel european pentru a construi metauniversitățile, iar 4 alianțe sunt noi, în faza de debut.

EUTOPIA cuprinde: Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca/ România); Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/ Belgia); Ca’Foscari University of Venice (Veneția/ Italia); CY Cergy Paris Université (Paris/ Franța); University of Gothenburg (Goteborg/ Suedia); University of Ljubljana (Liubliana/ Slovenia); NOVA University Lisbon (Lisabona/ Portugalia); Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/ Spania); Technische Universität Dresden (Dresda/ Germania) și University of Warwick (Regatul Unit) și beneficiază în acest demers de sprijinul unor parteneri asociați și de colaborarea unor parteneri globali care să beneficieze la rândul lor de leadershipul european EUTOPIA.

„Mă bucur să facem parte din EUTOPIA, alături de universități tradiționale și mai noi, unite însă de valori asumate în comun: Excelență, Incluziune, Sustenabilitate, Cooperare/Deschidere și Libertate Academică. Fără să renunțăm la brandul UBB, în viitor, în paralel, vom contribui la metauniversitatea europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Așadar, nu este vorba doar despre colaborările academice clasice, ci despre integrări academice puternice. În acest fel orașul nostru va face parte dintr-o rețea puternică de orașe europene academice, iar comunitatea UBB va avea astfel un campus academic distribuit în Europa, care va facilita formarea și circulația creierelor/ cunoașterii, în spiritul «Sapere Aude»”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut