Alianță strategică academică: UBB – Transylvanian Institute of Neuroscience

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, și dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), au semnat, miercuri, 10 martie 2021, o alianță academică strategică.

„UBB este deschisă la concentrări academice de calitate, care să ducă la plus valoare pentru parteneri și pentru oraș/ țară. Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) cuprinde un grup de cercetători de top la nivel național și internațional, care contribuie deja la plasarea României pe harta științei în domeniu. Coordonându-ne strategic – UBB (mai ales prin Școala academică de sănătate, în neuroștiințe cognitive clinice, și Școala academică de inginerie/ tehnologie, în inteligența artificială) și TINS -, ne vom deschide reciproc infrastructurile științifice, vom asigura mobilitatea oamenilor de știință între ele (inclusiv prin dublă afiliere) și ne vom coordona în programe educaționale (ex. un program de master este deja în pregătire), de cercetare și în relația cu societatea. Colaborări strânse între UBB și TINS există deja – unii cercetători din TINS sunt colegi din UBB sau alumni UBB -, dar sper că în noul cadru acestea vor deveni mai coordonate și mai puternice”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit declarației președintelui Transylvanian Institute of Neuroscience, dr. Raul Mureșan, prin colaborarea strategică cu UBB, TINS face „un pas semnificativ în direcția consolidării poziției sale academice”. „Cercetarea de frontieră nu se poate realiza fără o resursă umană adecvată, ceea ce implică în mod necesar o colaborare strânsă cu instituții academice de vârf, precum UBB. Modelul colaborării între institute de cercetare și universități este aplicat cu mare succes în Europa. (…) Colaborarea strategică dintre UBB și TINS va fi benefică ambelor instituții, complementaritatea acestora conducând la rezultate de vârf obținute mai repede și mai eficient. Concentrarea resurselor în domenii tematice, precum neuroștiințele și inteligența artificială, este cea mai bună garanție a competitivității internaționale. De asemenea, acest parteneriat ar putea și ar trebui să devină un model pentru inițiative similare la nivel național” – declară dr. Raul Mureșan, citat într-un comunicat al UBB, remis presei.

Transylvanian Institute of Neuroscience este un institut de cercetare privat, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor, care are misiunea de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. Totodată, TINS se focalizează pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică. TINS este organizatorul prestigioasei școli de vară internaționale Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut