Alianță AUR-UDMR? Exclus!

Copreşedintele AUR Claudiu Târziu a afirmat că partidul pe care îl reprezintă ia în calcul o alianţă cu UDMR pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina.

De cealaltă parte, reprezentanții UDMR nici nu vor să audă de vreo colaborare cu AUR, deși, spun ei, problema minorităților din Ucraina este una reală. Parlamentarii clujeni ai Uniunii exclud din start orice fel de alianță, având în vedere felul în care AUR s-a poziționat față de comunitatea maghiară.

„Nu cred că putem lua în serios aceste declarații, având în vedere felul în care reprezentanții AUR s-au manifestat față de comunitatea maghiară, deși problema minorităților din Ucraina există, este una reală. În ciuda acestui fapt, nu putem lua în serios o astfel de idee”, a declarat pentru Făclia de Cluj, liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.

„Nu se pune problema vreunei alianțe sau colaborări…nu va exista niciodată o astfel de colaborare. Am fost surprins de această idee”, a afirmat, la rândul său, senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

UDMR: Nu au existat discuții, niciodată!

UDMR nu a discutat niciodată despre o alianţă cu AUR, această propunere fiind una ”neserioasă”, deoarece nu se poate avea o atitudine pro-minoritari în afara graniţelor şi un discurs anti-minoritar în interior, a declarat liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand.

„Niciodată nu s-a pus în discuţie o eventuală alianţă sau cooperare cu AUR. În ceea ce priveşte minorităţile naţionale, atât cea română, cât şi cea maghiară din Ucraina, noi totdeauna am fost consecvenţi şi am sprijinit demersurile lor pentru a păstra drepturile şi identitatea naţională şi culturală a acestora. În ceea ce priveşte această idee de colaborare, este exclus! Nu văd o modalitate de a colabora, cu atât mai mult cu cât nu putem lua în serios o astfel de propunere, pentru că nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi să ai un discurs anti-minoritari în interior. Deci, această propunere este una neserioasă”, a afirmat liderul senatorilor UDMR.

El a menţionat că o astfel de propunere nu i-a fost făcută de către colegii din Senat, înainte ca declaraţia să apară în presă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut