Alegeri la USR Cluj, în toamnă

După plecarea Cameliei Sălcudean de la șefia USR Cluj, filiala județeană se reorganizează: are un președinte interimar și se pregătește de alegeri, care, cel mai probabil vor avea loc în toamna acestui mai, mai exact în luna septembrie.
Deși la momentul retragerii Cameliei Sălcudean din funcția de președinte al USR Cluj și din partid, filiala județeană părea că se va destabiliza, acest lucru nu s-a întâmplat, asigură președintele interimar Ciprian Rus. Nu este, însă, exclus, să asistăm la un val de plecări la toamnă și în preajma alegerilor care vor avea loc în aproximativ doi ani. Ciprian Rus explică, exact cum stau lucrurile după ultimele plecări, în filiala județeană și mai ales ce planuri au USR-iștii clujeni.
„USR se pregătește de alegeri, suntem în discuții să le organizăm la mijlocul lunii septembrie, până atunci ne vom pune la masă și vom analiza situația în care suntem, perspectivele, planurile de viitor, vom căuta cei mai buni candidați, sunt convins că vor fi cel puțin doi sau trei și va fi o cursă interesantă pentru președinția USR Cluj.  Eu nu am luat în calcul o candidatură, pentru mine nu a fost o prioritate, pe mine m-a interesat organizația în sine, dar sigur îl voi susține pe cel pe care îl consider cel mai bun pentru poziția aceasta.
Foarte posibil, între doritori se vor număra și unii parlamentari, consiliei locali sau județeni.(…)
Din Biroul Județean al organizației clujene au plecat atunci (n.red când a plecat Camelia Sălcudean) vreo patru membri, doi și-au dat demisia din partid și doi din funcțiile de membri ai Biroului Județean. Din câte am înțeles, la nivel de Cluj-Napoca, tot așa, au fost sub zece demisii. Probabil va mai exista un val de plecări în toamnă, numărul membrilor USR Cluj e undeva la 1000 activi. Organizația este într-o continuă maturizare, așa e în partidele democratice, iar aceasta se petrece în timp, nu poate fi grăbită maturizarea. Nu cred că se va rupe organizația, sunt foarte mulți membri activi, care muncesc zi de zi, majoritatea lucrează în mediul privat și își rup timp și pentru politică. Nu văd ca, odată cu plecarea doamnei Sălcudean să se destabilizeze organizația”, a declarat Ciptian Rus, pentru Făclia.
O demisie de răsunet
În urmă cu două sptămâni, Camelia Sălcudean și-a anunțat demisia de la șefia USR Cluj, precum și din partid. Alături de ea au mai plecat și unii membri din Biroul Județean și Local. Camelia Sălcudean a decis să urmeze REPER, noul proiect politic al lui Dacian Cioloș.
„Evoluția ultimului an, de la momentul finalizării acțiunii juridice de fuziune a celor două partide – USR și PLUS – ne-a arătat multora dintre noi că nu este suficient să ai un scop comun ca să-ți unești forțele pentru a-l îndeplini. Modul de abordare a situațiilor și sistemele de valori din PLUS și USR, care păreau ușor diferite între ele, s-au dovedit în final incompatibile. Pentru mine, la fel ca pentru mulți dintre membri, acest partid a fost prima experiența politică venită după o perioadă în care am activat în mediul privat și ne-am format ca profesioniști în diferite domenii. Eram pregătiți să contribuim cu toate cunoștințele noastre la schimbarea pe care o doream. Vine însă un moment când realizezi că lucrurile nu evoluează în direcția anticipată, iar instrumentele pe care le ai la îndemână nu mai sunt suficiente pentru a determina schimbarea în condițiile sistemului propriu de valori.
În consecință aleg, conștient și asumat, să demisionez din funcția de președintă a Filialei județene USR PLUS Cluj precum și din USR PLUS!”, spunea, atunci fostul lider USR Cluj.
Pe urmele lui Cioloș
Valul plecărilor din USR a început după fuziunea USR PLUS, din rândurile ex-PLUS, iar în timp, filiale întregi ex-PLUS au ajuns să se dezintegreze. De asemenea, nu este un secret că plecările au continuat mai ales după ce, în luna mai, Dacian Cioloș a demisionat din USR și a anunțat un nou proiect politic -REPER. La momentul demisiei, Cioloş preciza că îşi doreşte să construiască proiecte şi să deschidă scena politică pentru cei care vor să participe la viaţa societăţii, „fără teama” că se vor alătura oameni noi şi dornici de muncă.
Totodată, el menționa că nu şi-a dorit „cu orice preţ” să fie preşedintele USR, a căutat o „soluţie politică rezonabilă” care să afecteze cât mai puţin „taberele” din partid, dar „nu a găsit înţelegere”. Potrivit acestuia, „negocierile politice sunt mereu soluţia cea mai bună pentru a rezolva o situaţie conflictuală”, dar e imposibil de negociat cu cineva care „nu vede decât duşmani” în jurul său. În opinia sa, pentru colegii din conducerea USR „a fost mai importantă revanşa simbolică de a şterge din răzbunare o parte din numele partidului” decât să construiască împreună.

Alegeri cu final previzibil
Chiar dacă rândurile s-au subțiat considerabil în USR, membrii s-au organizat și și-au ales conducerea în cadrul alegerilor care au avut loc zilele trecute. Cătălin Drulă a câştigat bătălia pentru funcţia de preşedinte al USR cu 71,3% din cele 18.177 de voturi exprimate. Din cei 23.544 de membri cu drept de vot, au votat online 77,2 %. Drulă a obţinut 12.967 voturi.
Votul online pentru preşedinţia Uniunii Salvaţi România s-a desfăşurat în perioada 6 -10 iulie, încheindu-se duminică la ora 10,00. Drulă a avut 5 contracandidaţi. În primul tur al alegerilor, Cătălin Teniţă a obţinut 2.706 voturi (14,8%), Octavian Berceanu 2.041 de voturi (11,2%), George Ungureanu 163 voturi (0,9%), Alexandru Kiss 97 de voturi (0,53%), Miroslav Taşcu Stavre 138 de voturi (0,76%). „Am cerut un mandat clar şi partidul mi l-a dat, pentru a face opoziţie pe bune actualei puteri falimentare, pentru organizare şi seriozitate, pentru a da premierul României în 2024. USR a trecut prin etape fireşti de dezvoltare. O mişcare civică, cetăţenească, intrarea în Parlament şi consilii locale. Lupta cu Dragnea, confirmarea în alegeri, guvernarea. Este timpul unei noi epoci în evoluţia acestui partid”, a spus acesta. Rezultatul alegerilor interne va fi validat de Congresul USR pe 16 iulie, într-o şedinţă online. Mandatul lui Cătălin Drulă la conducerea partidului va fi de patru ani.
Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut