Alee a biodiversității, în Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Sub egida UBB Goes Green, studenții voluntari ai Consiliului Studenților din UBB (CS UBB) vor participa, vineri, 18 noiembrie, începând cu ora 12:00, la o acțiune de ecologizare a Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, care va încheia cu inaugurarea, aici, a unei alei a biodiversității.

„Grădina Botanică este un sanctuar și pentru alte viețuitoare în afară de plante, iar aceasta se datorează atât diversității colecțiilor de plante pe care le gestionăm, diversității peisajului, dar și managementului teritoriului și a acestor colecții. Pe această alee am amplasat mai multe panouri explicative referitoare la fluturii, păsările și liliecii care se găsesc în grădina botanică în mod natural. Aceste rezultate sunt certificate de colaborările avute cu specialiști zoologi care au realizat studii asupra acestor grupe de animale în grădina botanică”, afirmă directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” a UBB, conf. univ. dr. Mihai Pușcaș.

În prezent, UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha), un adevărat „hotspot al biodiversității” fiind reprezentat de Grădina Botanică „Alexandru Borza”.

„Diversitatea plantelor și a covorului vegetal, cuplate cu diversitatea de peisaj (teren vălurit, câteva pârâie etc.), fac ca în cadrul Grădinii Botanice să întâlnim 15 specii de fluturi, peste 40 de specii de păsări și diverse specii de mamifere mici (între care 9 specii de lilieci, toate protejate prin lege). Pentru toate grupele menționate, diversitatea maximă recenzată de specialiști pe teritoriul orașului Cluj-Napoca se găsește în Grădina Botanică, fapt care certifică managementul adecvat al acestui teritoriu, și din acest punct de vedere” – precizează reprezentanții universității.

Potrivit acestora, prin programul UBB Goes Green, Universitatea Babeș-Bolyai și-a asumat o direcție strategică privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”. Una dintre misiunile sale privește activitățile de educație ecologică a comunității academice și a publicului, precum și de promovare și de implicare activă în ocrotirea naturii și a valorilor legate de diversitatea biologică.

La evenimentul organizat sub egida UBB Goes Green vor participa rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, alături de alte persoane din conducerea universității.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut