Ajutor pentru copii din familii afectate de sărăcie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat că, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), va acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei pentru peste 300.000 de preșcolari și elevi din familiile defavorizate.

Sprijinul, acordat începând cu anul școlar 2021-2022, se oferă pe suport electronic (card), și este în valoare de 500 lei. Pentru elevii care au primit deja cardul, încărcarea va începe în această lună, iar pentru noii beneficiari cardurile vor fi emise și încărcate în cursul lunii octombrie.

Cine primește cei 500 de lei

Vor beneficia de tichetul de 500 de lei: * copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei) * elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Stimulentul educațional se acordă, la cererea unuia dintre părinții elevului, înregistrată până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Cererea trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

Și cei care au deja card trebuie să depună cerere, însoțită de adeverința de venit. Documentul trebuie semnat de același părinte care a depus cerea la începutul programului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

În anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, prevăzută de OUG nr. 133/2020, a fost de 122 milioane de lei, pentru 245.000 elevi din familii defavorizate.

Reamintim că MIPE a început, la 1 iunie, emiterea, distribuirea și încărcarea voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, primesc aceste ajutoare, în valoare de 250 lei la 2 luni, până la finalul anului. Până în acest moment, au fost virate deja două tranșe de câte 250 de lei.

De asemenea, MIPE va asigura, în această toamnă, livrarea unei noi tranșe de pachete cu alimente, finanțate din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD). Primele ajutoare din POAD au fost livrate în ianuarie 2020, când persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete. De atunci, au fost livrate patru astfel de tranșe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut