Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul de la AstraZeneca este ‘sigur şi eficace’

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ‘sigur şi eficace’, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmit AFP şi dpa.

„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.

”Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare”, a mai precizat Cooke.

Cu toate acestea, agenţia ”nu poate exclude definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.

”Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată” a datelor disponibile, ”nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a adăugat Cooke.

Raportări provenite din mai multe ţări referitoare la efecte adverse precum probleme de coagulare a sângelui au determinat mai multe state să sisteze vaccinările cu serul AstraZeneca, decizie care a avut drept efect încetinirea campaniei de imunizare şi aşa lente din Uniunea Europeană.

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut