Un afișaj digital creat în Cluj-Napoca dirijează pasagerii pe mari aeroporturi din lume

Creată la Cluj-Napoca, în birourile companiei AirportLabs, aplicația VisionAir FIDS (Flight Information Display System) este o soluție cloud de ultimă generație care asigură comunicarea cu pasagerii în interiorul aeroporturilor prin intermediul ecranelor și este folosită în prezent de o serie de mari aeroporturi internaționale din lume: Dubai, Heathrow, Gatwick, Stansted, Manchester, Belfast sau Edinburgh.

VisionAirFIDS funcționează pe Aeroportul internațional Cluj-Napoca, începând din august 2020, și a fost instalat și pe unul dintre primele aeroporturi din România, cel din atu-Mare, inaugurat în 1936. Sistemkul ete operațional la 83 de ani de la primul zbor operat pe ruta Cluj-Napoca – Satu-Mare – Oradea – Cluj-Napoca. Deși este un aeroport de dimensiuni reduse, din Satu-Mare se poate zbura azi regulat spre Londra și București, iar din mai 2021 către Paris și Frankfurt. În ultimii trei ani, aproape 200.000 de pasageri au tranzitat aeroportul.

În premieră pentru aeroportul din Satu Mare, managementul proiectului de implementare a noii soluții a fost făcut integral de la distanță, iar setările sistemului de afișaj au fost realizate 100% de echipa internă a aeroportului, pe baza informațiilor furnizate online de echipa care a conceput și dezvoltat produsul. ”Aeroporturile mici nu își permit să aloce infrastructură și personal pentru gestionarea locală a acestor aplicații de mare complexitate, iar pentru funcționarea în cloud este suficientă o conexiune bună la internet. Pe de altă parte, aeroporturile mari își permit investiții în infrastructură complexă, dar dinamica operațiunilor impune o adaptare continuă, iar dacă rulează soluții locale descoperă că aplicațiile sunt rapid depășite de cerințe și au nevoie mereu de actualizări greu de realizat. Soluțiile cloud rezolvă simplu acest aspect, prin faptul că implementările sunt făcute rapid și centralizat, pe o infrastructură flexibilă, de către echipe specializate aflate la distanță”, spune Iulia Holhoș, managerul de proiect al AirportLabs.

Compania clujeană AirportLabs oferă tuturor aeroporturilor din România, pe perioadă nedeterminată și fără costuri, acces la produsele sale digitale, pentru a încuraja procesul de modernizare, digitalizare și eficientizare, într-o perioadă dificilă pentru aviația mondială. Pe lângă VisionAir, AirportLabs a dezvoltat alte nouă produse de management digital al operațiunilor aeroportuare, care funcționează deja de câțiva ani în mari aeroporturi internaționale din lume, printre care Dubai, Londra (Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton), Manchester, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Riyadh, Milano, Copenhaga, Bruxelles, sau Bangalore.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut