AFIE: Pacienții riscă să nu se mai poată aproviziona din farmacii

Farmaciile Independente ETHICA reclamă din nou întârzieri ale termenelor de plată din partea caselor de asigurări de sănătate pentru decontarea contravalorii medicamentelor eliberate de către farmaciile comunitare.

„Încă din luna septembrie, Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a trimis o adresă Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care cerea respectarea termenelor de plată pentru medicamentele eliberate în regim compensat sau gratuit în sistemul de asigurări de sănătate. După două luni, farmaciile independente revin către autorități din cauza acutizării problemelor privind întârzierile la plată, exprimându-și îngrijorarea profundă privind blocajul financiar la care se va ajunge și care va avea repercusiuni de fapt asupra sănătății pacienților care se adresează farmaciilor independente” – se spune într-un comunicat al AFIE, remis presei.

Potrivit declarației farm. Sânziana Mardale, președinte AFIE, aprovizionarea cu medicamente a farmaciei „se învârte într-un cerc: farmacia se aprovizionează cu medicamente de la furnizori, pentru a le putea elibera pacienților, care plătesc o parte din valoarea acestora în funcție de prescripția medicală, cealaltă parte fiind decontata farmaciei de către casele de asigurări de sănătate după câteva luni de zile de la eliberarea propriu-zisă. Dacă plata nu se realizează la timp de către casele de asigurări de sănătate, farmaciile nu pot achita la rândul lor furnizorii de medicamente și nu se mai pot aproviziona. Pacientul este cel care are de suferit în final”.

„Deși ultimul an a fost unul dificil pentru farmaciile comunitare și pentru personalul acestora, nu am solicitat susținere financiară suplimentară, deși alte state comunitare s-au gândit la farmaciști. Singurul lucru pe care îl solicităm este să se respecte măcar termenele actuale de plată și să nu se mai producă întârzieri la plată” – declară Sânziana Mardale.

AFIE atrage atenția că perioada sfârșitului de an și începutului următorului an este una dintre cele mai dificile pentru farmaciile comunitare, iar 2020 e un an și mai dificil din cauza situației excepționale în care ne aflăm.

„Dificultatea farmaciilor comunitare de a face față este crescută exponențial de câțiva noi factori: în situația pandemiei, materialele sanitare și multe medicamente sunt livrate farmaciilor doar cu plată pe loc; circulația mărfurilor este îngreunată de pandemia de coronavirus; adresabilitatea farmaciilor a scăzut și prin urmare și veniturile acestora s-au diminuat semnificativ. De aceea, este cu atât mai important ca statul, prin instituțiile sale abilitate, să respecte termenele de decontare a medicamentelor. În lipsa respectării acestui termen, multe farmacii independente se vor afla în pragul falimentului și nu se vor putea redresa în timp util pentru a funcționa din nou la începutul anului. Ca o consecință directă și negativă a îngreunării activității farmaciilor independente, pacienții nu vor mai putea cumpăra medicamentele necesare tratamentului recomandat de medic” – atenționează AFIE, care își exprimă îngrijorarea că  întârzierile la plată ar putea fi mai mari de 60 de zile pentru acest an.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut