Afaceri în creștere în comerț și scumpiri peste tot

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în luna august de Institutul Național de Statistică, managerii din economia românească anticipează o perioadă marcată de o oarecare stabilitate a activității economice și a numărului de angajați, dar și o creștere generală a prețurilor în toate sectoarele de activitate.

În industria prelucrătoare se preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate și a volumului producţiei și a numărului de salariaţi, concomitent cu o creștere a preţurilor produselor industriale.

În sectorul comerţ se anticipează o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va crește. Angajatorii din acest sector prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi, conjugată cu o majjorare semnificativă a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Și managerii din construcţii estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei și a numărului de salariaţi, dar și o majorarea accentuată a preţurilor lucrărilor de construcţii.

Conform estimărilor din august, cererea de servicii (cifra de afaceri) va rămâne la aproximativ același nivel că în prezenrt, o tendință de relativă stabilitate fiind prognozată și în privința numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor din servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor crește.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia sunt realizate anchetele de conjunctură, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut