Aeroportul Internațional „Avram Iancu” a finalizat noua platformă operțională

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județan Cluj, a inaugurat, joi, o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor. Noua platformă, cu patru locuri de staționare, a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 33.254.408 lei, din care 10.942.580 lei au fost asigurați de Uniunea Europeană, iar 1.673.571 lei de Bugetul de stat.

Platforma, dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație, are o suprafață construită de 32.251 mp (suprafețe portante și acostamente), din care aproximativ 15.800 mp reprezintă cele patru locuri de staționare ale aeronavelor.

Ca urmare a implementării proiectului „Platformă de staționare aeronave”, Aeroportul Cluj oferă companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvențele de zbor și de a introduce noi destinații în programul de zbor. Conectarea platformei la pista de decolare – aterizare și la noua cale de rulare, paralelă cu pista, va asigura fluidizarea manevrelor pe care aeronavele le vor face și va optimiza desfășuraea activităților operaționale în condiții de siguranță.

Un alt proiect realizat din fonduri nerambursabile este „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu, investiție în valoarea de 28.244.557 lei, constribuția Uniunii Europene la acest proiect fiind de 20.165.694 lei, iar cea a Bugetului de Stat de 3.084.165 lei. În urma implementării acestui proiect aeroportul clujean va dispune de un grad perimetral inteligent, dotat cu echipamente de supraveghere de ultimă generație, supraveghere realizată printr-un sistem de televiziune cu circuit închis. Tot în cadrul acestui proiect este inclus și un echipament de siguranță destinat înlăturării urmelor de cauciuc de pe pista de decolare, la care se adaugă unele utilaje performant-tehnologice pentru întreținerea suprafețelor din zona de operațiuni aeriene.

Președintele Consiliului de Administrație, Viorel Federiga, a declarat la evenimentul inaugurării: „Fondurile europene reprezintă o sursă prin care am dezvoltat infrastructura aeroportuară și am achiziționat echipamente care vor crește gradul de siguranță al pasagerilor și al aeroportului. Aeroportul „Avram Iancu” are în curs de implementare 14 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de 126 de milioane de euro, din care sumă asigurată de Uniunea Europeană și Bugetul de stat”.

La rându-i, David Ciceo, directorul general al aeroportului a menționat: „Odată cu

finalizarea proiectului „Platformă de staționare aeronave”, oferim noi facilități atât pentru companiile aeriene, cât și pentru agenții de handling care deservesc aeronavele. Totodată, cele 4 locuri suplimentare de staționare vor duce la creșterea capacității operaționale și vor spori gradul de siguranță în desfășurarea activităților specifice zonei de operațiuni aeriene. În acest an vom finaliza și cel mai important proiect de infrastructură, respectiv extinderea terminalului plecări, o investiție de 365 milioane de lei, din care suma asigurată de Uniunea Europeană și de Bugetul de Stat este de aproximativ 150 de milioane de lei. Noul terminal va fi extins cu 7.200 mp, iar în noua sa configurație, va fi adaptat pentru atât traficul din Spațiul Schengen cât și pentru spațiul Non-Schengen și va crește gradul de confort al pasagerilor.”

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat în anul trecut 3.240.750

de pasageri, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult față de anul 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării.

În acest an vom finaliza şi cel mai important proiect de infrastructură, respectiv extinderea terminalului plecări, o investiţie de 365 milioane de lei, din care suma asigurată de Uniunea Europeană şi de la Bugetul de Stat este de aproximativ 150 de milioane de lei. Noul terminal va fi extins cu 7.200 mp, iar în noua să configuraţie, va fi adaptat pentru traficul din Spaţiul Schengen şi Non-Schengen şi va creşte gradul de confort al pasagerilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut