Adversar din Finlanda pentru „U” BT Cluj în Basketball Champions League

Miercuri a avut loc la Mies, Elveția, tragerea la sorți pentru preliminariile Basketball Champions League, competiție în care s-a înscris și campioana României „U” Banca Transilvania Cluj. Formațai antrenată de Mihai Silvășan a făcut parte din urna a patra valoric și se va duela în primul meci cu formația campioană a Finlandei, Salon Vilpas.

Dacă trece de nordici, „U” Banca Transilvania Cluj va juca în semifinale cu Peristeri B.C. (Grecia). În cealaltă manșă din sferturi se întâlnesc Split și AEK Larnaca. Câștigătoarea seriei va fi așteptată în semifinale de Fribourg Olympic. În actualul sezon, preliminariile Basketball Champions League se desfășoară sub forma a patru turnee, cu partide eliminatorii. Turneele au loc în formatul sferturi, semifinale și finală, pe terenul uneia dintre cele 8 participante, în perioada 13-17 septembrie. Cele patru învingătoare ale turneelor obțin biletele pentru grupe. „U” Banca Transilvania s-a regăsit în urna a patra, potrivit evaluărilor internaționale. În total, 24 echipe din tot atâtea țări se luptă pentru unul din cele patru locuri disponibile în faza grupelor, acolo unde sunt calificate deja 28 de formații. Grupările din urnele 1 și 2 au fost deja calificate în semifinalele turneelor de accedere în grupe. Participantele din urna 3 se duelează în primul tur al întrecerii cu echipele din urna 6, iar cele din urna 4 cu cele din urna 5. Mai departe, în semifinale, învingătoarele din disputa 3/6 vor înfrunta echipele din urna 2, iar cele din confruntarea 4/5 se vor duela cu echipele din urna 1. În total, în sezonul regulat vor fi 32 de participante, distribuite în 8 grupe de câte patru echipe. Se va juca după sistemul tur-retur, fiecare cu fiecare, din octombrie și până în decembrie. Prima clasată din fiecare grupă merge în Top 16, în timp ce locurile doi și trei se vor înfrunta într-un turneu Play-In de calificare în Top 16. Faza Top 16 este programată în primăvară, cele mai bune 8 clasate urmând să bifeze prezența în sferturi. Acea fază se va desfășura în sistemul cel mai bun din trei jocuri. Final Four-ul este programat în luna mai.

Revenire spectaculoasă la „U” BT Cluj

„U” Banca Transilvania a rezolvat problema conducătorului de joc pentru sezonul viitor după cum arată și site-ul oficial. Universitatea a bătut palma cu americanul Giordan Watson, care revine la Cluj-Napoca, după ce a evoluat la vice-campioana CSM CSU Oradea. Născut pe 24 octombrie 1985 în Detroit, statul Michigan, Watson este unul dintre cei mai importanți fundași din Liga Națională. El a ajuns în țara noastră prima dată în 2013, atunci când a semnat cu Energia Târgu Jiu. Alături de formația gorjeană a cucerit Cupa României în 2014 și a ajuns până în Final Four-ul FIBA EuroChallenge.În sezonul 2017-2018, Giordan Watson a orchestrat atacul Universității Cluj, câștigând Cupa României. Tot în 2017 a primit și pașaport românesc, bifând prezențe pentru naționala României. Giordan s-a transferat la CSM CSU Oradea, formație la care a activat până în prezent. În maioul orădenilor, Watson are două titluri de campion în România. În sezonul precedent, sportivul ce măsoară 1.78 m a înregistrat medii de 9.4 puncte, 2.0 recuperări și 4.0 pase decisive, cu un indice al eficienței de 10.8. El a fost unul dintre orădenii care au contribuit la obținerea medaliilor de bronz în FIBA Europe Cup, performanță izbutită în primăvara acestui an. Giordan este absolvent al Colegiului Central Michigan și a mai jucat la formații precum Eisbären Bremerhaven, Giants Nördlingen ( ambele din Germania), Grindavík (Islanda), Uşak Sportif (Turcia) sau Le Mans (Franța). ”Aveam nevoie de ceva nou, dar și de ceva cu care sunt familiarizat. Știu că avem șansa de a concura la un nivel înalt, așa că a fost un motiv bun pentru a mă întoarce”, a declartat Giordan pe site-ul oficial al clujenilor.

Ștefan Grasu continuă la Cluj-Napoca

Unul dintre cei mai importanți tineri jucători din campionat își continuă cariera la „U” Banca Transilvania. Ștefan Grasu se va regăsi în lotul campioanei și în stagiunea viitoare. El a venit la Cluj-Napoca în toamna anului 2019 și a devenit, treptat, unul dintre baschetbaliștii de bază din lot. Născut la București în anul 2003, Ștefan măsoară 2.00 m. El a mai jucat la CS Otopeni sau Dinamo București, iar în actuala stagiune a bifat 40 de meciuri la U-Banca Transilvania. Astfel, Ștefan a înregistrat statistici de 4.6 puncte, 1.8 recuperări și 0.9 pase decisive. Palmaresul lui Grasu cuprinde o Cupă a României adjudecată în 2020, precum și titlul de campion obținut la finalul sezonului 2020/2021. În plus, Ștefan Grasu este component al naționalei de seniori, pentru care a debutat în luna noiembrie a anului trecut. El a fost convocat și acum de selecționerul Tudor Costescu, pentru partidele din calificările Campionatului Mondial.

U” BT Cluj se implică într-o campanie caritabilă

Universitatea a ales să vină în sprijinul Casei de Copii Căsuța Bucuriei, astfel că a scos la licitație o minge golden, semnată de campionii României. Căsuța Bucuriei este o organizație non-profit, o alternativă la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 dintre copiii din acest sistem. Căsuța Bucuriei oferă un mediu familial, cultivând ideea de responsabilitate și familie. Licitația a început încă de luni pe pagina de facebook „U” Banca Transilvania. Licitația a pornit de la suma de 100 de lei și s-a încheiat miercuri, 7 iunie, la ora 20:00. Întreaga sumă va fi donată către Căsuța Bucuriei! Împreună facem fapte bune! #NePasa.

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut