Adunarea Generală ASTRA Dej, sub semnul lui „Avram Iancu, Eminescu și Transilvania”

La sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 20 aprilie, în cadrul deloc convențional al Restaurantului „Dacia” din Dej, a avut loc Adunarea Generală a Despărţământului „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA, moment de bilanţ al activităţilor astriste dejene şi un prilej pentru prezentarea evenimentelor ce vor fi organizate anul acesta în spiritul Asociaţiunii. Inclusiv colaborările punctuale cu despărțămintele din Alba Iulia, Tg Lăpuș, Șomcuta Mare, Năsăud, Blaj,Gherla, Reghin, Sibiu și Cluj.

De altfel, ca urmare a bunelor relații cu aceste despărțăminte, la Dej au fost prezenți sâmbătă, delegați și președinți de filiale: prof. Despina Stanciu (Aiud), actor Maria Cioica (Alba Iulia), ing. Ioan Mihălțan (Blaj), prof. univ. dr. MirceaPopa (Cluj-Napoca), col. Ioan Boțan (Năsăud), prof. Alina Talpoș (Șomcuta Mare) și prof.dr. Valeria Bilț (Târgu Lăpuș). Amfitrion, ec. dr. Radu Gavrilă, președintele ASTRA Dej.

După intonarea Imnului României şi al Astrei, urmată de binecuvântarea rostită de protopop Ioan Buftea, care a citit și un mesaj din partea primarului Morar Costan, președintele ASTRA Dej i-a salutat pe participanți și a deschis lucrările Adunării Generale.

Prima parte a reuniunii l-a constituit conferinţa cu tema „Avram Iancu, Eminescu și Transilvania” susţinută de prof. univ. dr. Mircea Popa, consacrată celor două personalități care au marcat istoria Transilvaniei prin viziunea lor profetică de unire a tuturor românilor într-un singur stat. Și, dat fiind că profesorul dr. Mircea Popa a sărbătorit recent împlinirea vârstei de 85 de ani, astriștii dejeni l-au felicitat cu căldură și i-au urat viață lungă cu multă sănătate și inspirație.

După conferinţă, lucrările cu caracter administrativ au fost preluate de preşedintele despărţământului dejean, care a prezentat „Raportul de activitate pe anul 2023”. Potrivit raportului, ASTRA Dej a avut o activitate extrem de prolifică pe linie cultural-educativă și civică, iar evenimentele astriste s-au bucurat de audienţa unui public interesat, de susţinerea administraţiei locale, a diverselor instituţii culturale şi şcolare din oraş, al sponsorilor şi mass-media, colaborările şi parteneriatele dovedindu-se de fiecare dată rodnice în menţinerea şi promovarea valenţelor culturale de pe Valea Someşului. Pe scurt, în anul 2023, ASTRA Dej a organizat 9 conferințe, 7 expoziții de carte, 2 festivaluri de poezie, 5 lansări de carte, 2 spectacole, 5 proiecții de filme, 3 sesiuni de recitări, 4 expoziții de pictură, 2 sesiuni științifice și 2 festivaluri, la care se adaugă 6 cărți tipărite la Editura ASTRA-Dej și 4 reviste.

A fost prezentat și bilanțul contabil al Astrei dejene, de către ec. Virgil Mârza, ca de altfel și proiectele anului în curs, manifestările deja tradiționale cum ar fi Lada de zestre a folclorului someşean” Conferințele Astrei dejene”, „Ambasadori ai culturii și civilizației someșene”, „Tineri la tribuna Astrei”, Școala Academică Internațională – „Dr. Teodor Mihali – Bancherul”, având ca temă: „Economie şi istorie la confluenţa Someşurilor” (SATM), Colocviile Ștefan Odobleja”, „Pe urmele lui Coșbuc”, „Ziua Astrei”, „Balul ASTRA”, „Ziua Poetului” etc. fiind îmbogățite cu „ASTRA Art-Gallery”, „Saloanele literare” și „Casina Română”. Totodată, în calitate de oaspeți-invitați, astriștii dejeni au fost prezenți la diferite evenimente astriste care au avut loc în Dej, Cluj-Napoca, Șomcuta Mare/Pislop, Năsăud, Gherla/Nicula, Blaj, Tg.Lăpuș, Reghin, Carei și Brașov, însumând un total de 46 de participări.

Un stand cu cărți a completat în mod fericit tema conferinței prin prezentarea unor volume de referință din portofoliul editurii ASTRA-Dej, iar expoziția de afișe și bannere ilustrând evenimentele trecute și petrecute a adus o binevenită pată de culoare în atmosfera reuniunii. Ca de altfel și expoziția de machete de locomotive prezentată de Constantin Marcu.

Adunarea Generală a astriștilor dejeni s-a încheiat ca întotdeauna, cu o agapă amicală și discuții colocviale pe marginea unor proiecte actuale și viitoare.

M.Vaida

Foto: Augustin Iagăr

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut