Admiterea de vară la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai și-a prezentat, marți, oferta pentru anul universitar 2022-2023, în cadrul unei conferințe de presă susținute de rectorul universității, prof. univ. dr. Daniel David și prorectorii conf. univ. dr. Anna Soós și prof. univ dr. Adrian Petrușel.

De ce la UBB

Argumentele pentru care un tânăr ar „trebui” să aleagă UBB au fost prezentate de rectorul Daniel David, care a explicat de ce el însuși ar opta pentru această universitate.

„Dacă eu aș fi un tânăr care mi-am luat Bacalaureatul și nu sunt încă hotărât că vreau să lucrez și să locuiesc într-o țară din Uniunea Europeană sau de oriunde de altundeva din lume și ar exista o specializare pe care aș dori-o și ar exista la UBB, eu aș veni la UBB. De oriunde din această țară! Și aș veni la UBB din mai multe motive, în sensul că nu doar că este cea mai veche universitate din țară – asta arată că este o structură academică de calitate, fiindcă a fost antrenată de secole -, dar este una dintre cele mai bune universități din țară și chiar din Uniunea Europeană și chiar din Europa, aș spune, dincolo de Uniunea Europeană. Iar dacă iau programele specifice, marile domenii, în țară, dacă nu suntem pe locul 1, suntem printre primii și foarte aproape de cei care se află pe poziția 1 din țară. Dar la cele mai multe suntem pe prima poziție, așa cum s-a văzut și în clasamentul QS pe domenii, care a fost dat publicității în primăvară. Universitatea are un profil în care valorizează excelența, dar în același timp, fiind o instituție publică, vrem să fim incluzivi. Noi credem că o instituție publică trebuie să fie deschisă spre tineri. Cine-și dorește să studieze la UBB într-o formă sau alta – și merită, ca urmare a examenului de admitere -, să poată să studieze, să nu ajungă în varianta în care să spună: Mi-aș fi dorit la UBB, dar n-am avut bani sau resurse (…). Noi suntem incluzivi prin faptul că credem că mai mulți tineri cu mai multe creiere pot să aducă un nivel mai mare de inteligență, pe care după aceea îl folosim în logica excelenței.

Pe de altă parte, aș veni la UBB și fiindcă Clujul este un oraș frumos și este o legătură bidirecțională între universitate și Cluj, cele două întărindu-se reciproc. Cineva poate să spună: Clujul este un oraș frumos și scump. Așa este. Dar în același timp oportunitățile care există la UBB sunt mari. Dacă ești bun și înveți, ai bursă, ai și loc în cămin, sau dacă nu reușim să acoperim la toți locurile în cămin, cu siguranță, profesorii noștri au multe granturi, sunt multe proiecte, multe oportunități să-ți crești veniturile, ca student. Să nu mai spun că Clujul este un oraș foarte dinamic, iar oportunitățile pe care le oferă sunt foarte, foarte mari. Pe scurt spus, acestea sunt motivele pentru care eu cred că UBB ar trebui să fie prima opțiune pentru un tânăr care dorește să studieze în țară, într-un domeniu pe care-l avem la UBB” – a spus prof. dr. Daniel David.

Acesta a adăugat că o dovadă a atractivității acestei universități este și aceea că din numărul total de studenți, 42% sunt studenți cu taxă. „Asta înseamnă că studenții își doresc să vină la universitatea noastră și asta mie îmi spune că programele noastre sunt competitive pe piață” – a precizat rectorul UBB, adăugând: „Dacă vrei să fii un bun specialist și un bun cetățean, te așteptăm la Universitatea Babeș-Bolyai!”.

Peste 28.000 de locuri la licență și master, scoase la concurs la Admiterea de vară

Conform datelor prezentate de prorectorul Anna Soós, Universitatea Babeș-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2022-2023, 5.231 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.250 de locuri în regim cu taxă și 2.910 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licență. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 40 sunt locuri speciale alocate pentru candidații de etnie rromă, 177 sunt destinate absolvenților de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 151 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2022-2023, un număr de 3.635 de locuri la buget şi 6.208 de locuri la taxă. 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială. De asemeni, 89 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Candidații vor putea alege între cele 251 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 239 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Admiterea în anul universitar 2022-2023 vine cu noutăți în ceea ce privește specializările oferite, UBB propunând o specializare nouă la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, și anume Știința datelor sociale (3 ani, cu frecvență) și nu mai puțin de opt programe noi de studiu la nivel de master: Știința datelor în industrie și societate (limba engleză) la Facultatea de Matematică și Informatică, Studii de lingvistică și finlandeză (în limba finlandeză) la Facultatea de Litere, Business analytics și managementul informațiilor, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Masterat didactic în Economie la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Masterat didactic în Economie (limba maghiară) la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Artă muzicală în context contemporan, la Facultatea de Teologie Reformată și Muzică, Ingineria proiectării produselor, la Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar UBB Reșița și Ingineria proiectării produselor/ Product Design Engineering (în limba engleză), la Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar UBB Reșița” – a precizat conf. univ. dr. Anna Soós.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 11 și 28 iulie 2022. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB. Pentru admiterea în anul universitar 2022-2023, facultățile din cadrul Universității Babeș-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoștințelor și capacităților cognitive ale elevilor. Facultățile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită – a mai precizat conf. univ. dr. Anna Soós.

Admiterea la doctorat

Prorectorul UBB, prof. dr. Adrian Petrușel a precizat, în aceeași conferință de presă, că universitatea va organiza, în acest an, două sesiuni de admitere la studiile doctorale, prima în luna iulie, iar cea de-a doua în septembrie. În acest an sunt puse la dispoziție candidaților la studiile doctorale 315 locuri bugetate, cărora li se vor adăuga locurile cu taxă.

„În cadrul UBB sunt organizate 31 de școli doctorale, care asigură atât o abordare disciplinară, cât și interdisciplinară, a celor 32 de domenii acreditate. Un număr de cinci dintre aceste școli doctorale vor organiza două sesiuni de admitere în anul universitar 2022-2023 (iulie și septembrie), admiterea la celelalte școli doctorale urmând să aibă loc doar în sesiunea programată pentru luna septembrie 2022. Forma de examinare pentru fiecare program este stabilită și comunicată de fiecare școală doctorală” – a precizat prof. dr. Adrian Petrușel.

Informațiile complete cu privire la admiterile din acest an la UBB pot fi consultate accesând https://admitere.ubbcluj.ro/ro/ respectiv https://doctorat.ubbcluj.ro/ro/

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut