Administrațiile locale și-au omagiat Eroii

Ziua Eroilor are o semnificație deosebită datorită faptului că este sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, ceea ce înseamnă că în credința noastră creștină îi atribuim valoarea înălțării în cerurile nemuririi a sufletelor Eroilor noștri căzuți pe câmpurile de luptă.

Ieri conducerile unităților administrativ – teritoriale din județ, însoțite de preoți, de numeroși tineri și vârstnici, au participat la slujbe religioase în instituțiile de cult, sau în aer liber, apoi s-au deplasat la monumentele eroilor patriei unde s-au săvârșit slujbe de pomenire și rugăciuni pentru cei ce și-au pierdut viața pentru libertate și apărarea gliei strămoșești, atât de râvnită cu barbarism pentru frumusețea și bogățiile ei.

Una din aceste emoționante și respectuoase omagieri s-a consumat la Gilău, una din marile comune ale județului nostru ce-și întinde o mare parte din arealul geografic pe tălpile Apusenilor. Aici, în părculețul din fața Primăriei și a Casei de cultură ,, Dumitru Sopon” , după intonarea Imnului Național al României, preoții Iosif Hulpe și Sebastian Popa au săvârșit parastasul de pomenire a celor ce au căzut pe câmpurile de luptă pentru libertate și integritatea gliei strămoșești atât de râvnită de hoardele străine pentru frumusețea și bogățiile ei.

Profesorul Alex Divile a subliniat cum nu se putea mai bine jertfa celor ce au plătit cu sânge apărarea acestui pământ din hotarele patriei, pe aceleași dimensiuni istorice a vorbit și primarul comunei, Gelu Topan, care a ținut să accentueze situația critică produsă de invazia rusă în țara vecină, Ucraina.

După aceste alocuțiuni, s-au depus coroane de flori la bustul voievodului Gelu, la monumentul eroilor, iar elevii Liceului din localitate au prezentat un program artistic, într-un colaj de recitări din versurile poeților români , adecvate evenimentului.

Ziua Eroilor a fost marcată cum se cuvine și în Someșul Rece, unde, pe lângă cuvântările oficialităților, la Monumentul Eroilor a fost prezentă o gardă de onoare a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Florești, din Divizia 4 Gemina, care a și defilat în zona monumentului la care s-au depus coroane de flori din partea Primăriei și Consiliului local, Regimentului 50 Rachete, Asociația Turism Someș Cluj, Asociația ASFI și Composesoratului Someșul Rece.

În aceeași manieră a recunoștinței, s-au desfășurat procesiuni în Comunele Luna, Ceanu Mare, Frata, Vad, Mintiul Gherlii, Mărișel, Apahida, Dăbâca, Vultureni, Cășeiu, Jucu, Țaga, Geaca, Cămărașu, Poeni, ca să dăm doar câteva exemple din unitățile administrativ – teritoriale care au omagiat eroii neamului pentru care trebuie să facem, permanent, respectuoasa noastră plecăciune.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut