Administraţia Bazinală de Apă Someș-Tisa, dotată cu drone

Executivul a aprobat joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Hotărârea de Guvern prin care se alocă fonduri în valoare de 41,65 milioane de euro pentru dotarea celor 11 Administraţii Bazinale de Apă din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR).
Acestea vor primi utilaje şi echipamente (inclusiv drone cu senzori) de monitorizare şi intervenţie în caz de inundaţii, poluări şi accidente la lucrările hidrotehnice.

Astfel, pentru cele 11 Administraţii Bazinale de Apă (ABA: Crişuri, Someş-Tisa, Mureş, Banat, Jiu, Argeş-Vedea, Olt, Buzău-Ialomiţa, Dobrogea-Litoral, Siret, Prut-Bârlad), ANAR va achiziţiona din fonduri rambursabile PNRR atât echipamente de investigare şi monitorizare a stării infrastructurii de apărare, cât şi vehicule pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Investiţiile în echipamente de investigare şi monitorizare a stării infrastructurii de apărare vizează achiziţia de drone cu senzori LIDAR/FLIR, fotograme, Multispectru şi alţi senzori, echipament pentru tomografia digurilor – geoelectrorezistente/georadar.

„Investigaţiile tomografice reprezintă un suport modern în completarea datelor, putând fi astfel evidenţiate zonele geologic sensibile ale infrastructurii, imposibil de determinat numai prin metode vizuale”, se menţionează în comunicat.

Dronele vor fi echipate cu senzori specializaţi pentru aplicaţii atât operative, cât şi de studiu şi vor fi folosite în intervenţii în caz inundaţii şi poluări accidentale, dar pentru exploatarea, supravegherea construcţiilor hidrotehnice, precum şi pentru îmbunătăţirea datelor suport.

De asemenea, vor fi achiziţionate vehicule pentru intervenţii în situaţii de urgenţă (cu utilaje pentru acces şi intervenţie în teren accidentat, şenilate amfibii pentru acces şi transportul sacilor/digurilor mobile în zone greu accesibile).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut