Aderarea României la spațiul Schengen – Mai pierdem un tren?

Intrarea României în spațiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va avea loc joi, la Luxembourg. În timp ce președintele Klaus Iohannis și coaliția de guvernare atrag atenția că țara noastră este pregătită pentru a intra în spațiul Schengen, opoziția semnalează că, la capitolul negocieri și discuții diplomatice, ar fi fost loc de mai bine. Cum Austria se pare că nu s-a răzgândit, țara noastră mai are de așteptat în ce privește acest obiectiv.

“România indeplinește toate criteriile de aderare la zona Schengen din anul 2011, fapt recunoscut de toate rapoartele Comisiei Europene. Tot ceea ce lipsesțe este vointa politică, la diferite intervale de timp apar țări care se opun: Finlanda și Suedia în trecut, Olanda și Austria în prezent”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Președintelui Klaus Iohannis, în ultima perioadă, face doar declarații și din nefericire, nu prea mai este băgat în seamă, adică nu mai contează la nivel european, ceea ce spune domnia sa. De aceea, văd că mai mult își face de lucru prin țară, cu aranjatul guvernului, și cu rotația premierilor, pe de o parte.

Pe de altă parte, observăm cu toții că, dacă ne uităm pe ordinea de zi a JAI – care va fi joi, și care va fi ultima ședință condusă de Suedia – deși premierul suedez a promis că va fi pe ordinea de zi intrarea în Schengen a României, nu există acest punct… deși primul punct pe ordinea de zi este, practic, legat de problemativa Schengen și strategia pe următoarele 12 luni. Cu alte cuvinte, în următoarele 12 luni nu se va mai discuta intrarea României în Schengen. Asta deși ne afectează pe toți, undeva aproape 10 miliarde de euro pierde România din această cauză, și apoi e și această discriminare, îngrădirea dreptului la libera circulație pe care cetățenii români încă o au (n.red îngrădirea) la peste 15 ani de la intrarea în UE”, a declarat liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros.

„A auzit și Klaus Ioahnnis că România îndeplinește pe deplin criteriile de aderare la Spațiul Schengen – cam târziu – toată lumea știe că România îndeplinește criteriile tehnice încă din anul 2011 – deci de 12 ani. Chiriașul de la Cotroceni pare că a aflat acum. Oare cine-l mai ascultă?

Dânsul, în loc să-și folosească dreptul de veto în Consiliul European prin care să blocheze hotărâri în domeniul politicii externe el, împreună cu primul-ministru, vor să renunțe la acest drept! Fără nicio dezbatere – o trădare. Vor să renunțe la un mijloc de negociere extrem de important, pe care îl folosesc cu succes toate țările conduse de patrioți – de exemplu Polonia, Ungaria, Italia -, prin care își apără propriile interese legitime. În cazul nostru acest drept de veto ar fi putut fi folosit pentru a forța acceptarea noastră în spațiul Schengen

Ioahnnis, dar niciun președinte sau ministru român de până acum, nu a folosit niciodată, dar niciodată acest drept de veto indiferent de cât de discutabile erau hotărârile adoptate de Consiliul European și indiferent cât de nedrepte erau anumite hotărâri în privința României – în acest caz, spațiul Schengen”, a spus, pe de altă parte, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe, a spus, zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dusseldorf. Declarația sa și tema aderării țării noastre la spațiul Schengen sunt îndelung comentate, zilele acestea, de unii reprezentanți ai opoziției, care atrag atenția că în loc să vedem inițiative politice, pentru a răspunde constructiv problemelor ridicate de Austria, vedem doar resemnare.

O altă declarație pe acest subiect a venit, luni, din partea PMP. Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, a arătat, într-o postare pe Facebook, că singura cale prin care România va intra în spaţiul Schengen este procesul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului JAI la Luxembourg lipseşte decizia pe care trebuia să şi-o asume Consiliul, respectiv cea privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut