Adăpost pentru victimele violenței domestice, la Cluj-Napoca

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici, mai exact costurile, pentru obiectivul de investiții „Adăpost pentru victimele violenței domestice, în municipiul Cluj-Napoca.

Fenomenul violenței domestice a luat amploare, în țara noastră, și din păcate, nu există suficiente adăposturi pentru victime. Municipalitatea argumentează că în România, la nivelul celor 41 de județe și celor șase sectoare ale municipiului București, există 95 de servicii sociale, respectiv 58 de centre care oferă găzdurie, asistență și consiliere victimelor violenței în familie, din care 44 sunt centre de primire în regim de urgență, și 14 sunt centre de recuperare. În județul Cluj funcționează în prezent două adăposturi pentru victimele violenței domestice, ambele fiind în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. Niciunul nu se află pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca. La nivelul orașului nostru, funcționează, din 2019, în cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală, Centrul pentru prevenirea și combatrea violenței în familie. De-a lungul anilor, în acest centru au fost asistate victime ale violenței domestice astfel: 53 victime în 2019, 102 în 2020, 72 în 2021, și 83 în 2022.

Adăpostul ar urma să fie format din două corpuri de clădire, primul cu funcțiune administrativă și al doilea având funcțiunea de cazare. Proiectantul a propus construirea a două corpuri independente cu structură de rezistență din cadre de beton armat, cu risc seismic redus, cu un cost optim de execuție, concepute și proiectate după standardele actuale, rezultând 14 apartamente (9 apartamente, fiecare cu o cameră de zi, și 5 apartamente fiecare cu cameră de zi și dormitor.

Valoarea totală a investiției este de 27.507.247,22 lei fără TVA, iar durata lucrărilor este de 24 de luni. Aria totală construită, conform referatului de aprobare, este de 466.5 mp, iar finanțarea investiției este bugetul local și alte surse legal constituite.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut