Actul adoptat de Guvern ce vizează Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca

Clădirea în care își desfășoară activitatea Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca va fi restaurată în cadrul unui program demarat de Ministerul Culturii.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri proiectul de lege pentru aprobarea acordului-cadru de împrumut – Proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală – dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care Ministerul Culturii demarează un amplu program de investiții în sectorul cultural, costul total net al proiectului fiind estimat la 270 milioane de euro. Printre obiectivele ce vor beneficia de finanțare în vederea restaurării se numără și clădirea în care își desfășoară activitatea Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca. „Investițiile în patrimoniul cultural reprezintă, de fapt, o investiție în societate și, m ales, în generațiile viitoare, cărora le suntem datori să conservăm și să promovăm valorile identitare românești”, a transmis Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Primului Ministru.

Opera Română din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional au probleme destul de serioase cu clădirea în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent situaţia acestui edificiu e critică şi pe măsură ce trece timpul, imobilul se degradează tot mai mult.

Clădirea a fost cuprinsă în 2004 într-un program de reparaţii capitale finanţat de ministerul de resort. Contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a fost semnat cu compania bucureşteană Romconstruct Holding. Contractul a expirat în 31 decembrie 2007, iar responsabilitatea pentru continuarea acestui proiect a fost transferată unei unităţi special înfiinţate – “Unitatea de management a proiectului”, din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Firma a executat doar 10% din totalul lucrărilor, în funcţie de sumele primite de la minister. Iniţial contractul avea o valoare de 15 milioane de lei, însă sumele plătite de minister au ajuns la mai puţin de 1,5 milioane de lei. În final, proiectul s-a blocat, iar acum singura soluţie ar fi fondurile europene sau împrumuturi externe.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut