Activități de lectură, marți, în toate școlile din țară!

Marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul va trebui să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii.

În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text – anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Decizia ministrului a fost luată având în vedere că, începând din acest an, România are o Zi națională a Lecturii. Iar „într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți” – spune ministrul.

Prin intermediul unui comunicat remis, joi, presei, ministrul Sorin Cîmpeanu invită bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ. De asemeni, recomandă asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare. Totodată, încurajează școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor și invită unitățile de învățământ să popularizeze evenimentele asociate Zilei Lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online.

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii, care se vor desfășura sub motto-ul „Citim împreună!”, se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din București, marți, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii. În întreaga țară se vor organiza manifestări în școli și la bibliotecile locale.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut