Activități cu prezență fizică, și la cercurile Palatului Copiilor

Odată cu începerea noului an școlar, cercurile de la Palatul și Cluburile Copiilor din județul Cluj își reiau și ele activitatea.

Potrivit celor declarate de directorul Valentin Cuibus, anul trecut a fost unul dificil, condițiile de desfășurare a activității cercurilor „n-au fost ideale deloc”, au fost cercuri la care activitatea s-a desfășurat doar online și au fost cercuri în care activitatea a fost întreruptă, având în vedere că, de exemplu, nu poți să faci înot… online!

„Au fost cercuri care au mers bine, cum au fost cercurile de limbi străine. Chiar și cele de schi, la un moment dat, când s-au deschis pârtiile, au mers bine iarna trecută, dar oricum e departe de ceea ce ne-am dorit, inclusiv ca număr de copii. Până în primăvară lucrurile au mers foarte dificil, după aceea, însă, și-au revenit. Perioada de vară a fost foarte solicitantă, au fost foarte multe tabere, solicitările au fost neașteptat de mari, se vede clar că toată lumea a dorit, copiii, chiar și părinții au dorit să-și trimită copiii la activități. Au fost mai multe tabere decât în oricare din ultimii zece ani. Au fost câteva sute de copii care au participat la cele două tabere, de la Băișoara și de la Valea Ierii, pe care le are Palatul Copiilor din Cluj-Napoca” – a declarat, pentru Făclia, Valentin Cuibus.

Acesta a amintit și că, în pofida pandemiei, copiii de la cercurile Palatului Copiilor au participat la numeroase concursuri.

„O bună parte a concursurilor au fost organizate online, dar nu numai, pentru că, de exemplu, cele sportive, de karate, unde avem foarte, foarte multe premii naționale și internaționale, cele de judo, cele de schi au fost concursuri reale, în spațiu real, în timp ce concursuri cum sunt cele de limbi străine, de pictură, de creație literară și multe altele au avut loc online. Dar ca și număr de concursuri au fost foarte multe și numărul activităților online a fost foarte mare. Cu toate acestea, nu se poate pune problema că ele au reușit să înlocuiască activitatea față în față, care este determinantă la palatele și cluburile copiilor” – a declarat Cuibus.

Anul trecut școlar, la cercurile Palatului Copiilor au fost înscriși mult mai puțini copii decât în anii de dinainte de pandemie. De ce? „Pentru un motiv foarte simplu: am blocat înscrierile, ținând cont de reglementările anti-Covid. Sălile de la nivelul Palatului Copiilor sunt destul de mici și numărul de copii pe care puteai să-i accepți la activități a fost puțin peste jumătate față de numărul obișnuit. S-a apropiat de 2000, față de 3500, cât era de obicei în anii trecuți” – spune Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, în prezent lucrurile sunt „mai lejere”, dar, după cum se arată, creșterea numărului de cazuri de Covid va duce din nou la luarea unor măsuri suplimentare, astfel că nu prea sunt șanse să crească numărul de copii la activitățile de la cercuri, nici la Palatul Copiilor și nici la cluburile din județ.

Înscrierile la cercuri au început la 1 septembrie și nu se încheie decât la specialitățile la care numărul de locuri a fost complet ocupat, ținând cont de restricțiile impuse de pandemie, care obligă la acceptarea unui număr mai mic de copii decât înainte.

În acest an școlar, la Palatul Copiilor din municipiul Cluj-Napoca vor funcționa 48 de cercuri, pe diferite specialități – tehnice, sportive, artistice ș.a.m.d. -, la cluburile copiilor de la Dej și la Turda câte 9 cercuri, iar la Câmpia Turzii, Huedin și Gherla, câte 7.

„Ceea ce este cel mai important este că toate activitățile sunt gratuite, fapt care determină participarea tuturor celor care își doresc, neexistând nici un fel de restricții din punct de vedere financiar. Cred că acesta este un lucru foarte important, în condițiile din România de astăzi și pentru posibilitățile materiale ale multora dintre copii” – a declarat Valentin Cuibus.

Directorul Palatului Copiilor a mai precizat că la cercuri poate să vină „orice copil din județ, nu doar din Cluj-Napoca, și la orice vârstă”.

„Percepția că cercurile Palatului Copiilor se adresează doar celor până în clasa a VIII-a este greșită. 30% din cei care sunt înscriși la activități sunt elevi de liceu și, ceea ce este foarte interesant, avem (e adevărat, puțini) și absolvenți de liceu, studenți care-și continuă activitatea începută la Palatul Copiilor în urmă cu 10-15 ani” – a mai declarat Valentin Cuibus.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut