Activitate de educație ecologică la grădinița din Gherla

În unitățile preșcolare din municipiul Gherla educatoarele acordă o atenție mare  cunoașterii și protejării mediului înconjurător.

Copiii nu pot fi indiferenți la condițiile în care trăiesc, chiar dacă se află la o vârstă fragedă. În grădinițele orașului de pe Someș, cu scopul cunoașterii  naturii și respectării legilor de protejare a zonelor verzi, se organizează activități interesante. „Poveste din pădurea poluată” – aceasta a fost tema dramatizării în versuri pe care copiii grupei mari „Ursuleții”, de la Grădinița cu program prelungit ,,Căsuța Fermecată” din Gherla, aflată chiar la marginea frumosului parc, au pus-o în scenă în sala de grupă, iar apoi, filmată, au prezentat-o părinților.

Nu putem aștepta ca generațiile viitoare să iubească, să prețuiască și să îngrijească natura dacă nu sădim în sufletele copiilor dragostea de natură, încă de timpuriu. Educația ecologică trebuie să înceapă de la vârstă preșcolară, copiii înțelegând astfel că natura este un organism viu, care în timp suferă diverse schimbări, că omul poate fi prietenul naturii sau poate deveni dușmanul ei. La grădinița „Căsuța Fermecată”, copiii, costumați în personajele poveștii dramatizate, au transpus în practică tot ce au învățat pe parcursul acestui an școlar la activități.

Această acțiune educațională a făcut parte din opționalul desfășurat la grupă în acest an școlar, ,,Sunt ecologist, protejez pământul acum!”, și s-a desfășurat cu coordonarea educatoarelor Delia Socaciu și Simona Rotar.

Cu toții suntem responsabili în a construi un mediu educațional care să motiveze copilul în procesul de protejare a naturii, fiind esențial ca preșcolarul să fie educat în spiritul respectului față de mediu. În acest sens, grădiniței îi revine importanta sarcină de „natură inclusiv ecologică”, astfel ca, încă de la cea mai fragedă vârstă, copiii să cunoască, să iubească și să ocrotească natura. Sentimentele și atitudinile copiilor față de natură trebuie să fie de respect și grijă, având permanent convingerea că oamenii sunt parte integrantă din natură și nicidecum superiorii acesteia. Un vechi proverb spune: „Nu aștepta să culegi roade de la pomul pe care nu l-ai sădit”.

Astfel de activități de educație ecologică au avut loc în această perioadă și în cadrul grădinițelor „Arici Pogonici” și „Veseliei”, din municipiul Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut