Active în creștere și profit de peste un milard lei pentru Banca Transilvania

În primele 6 luni din acest an, activele Grupului Financiar Banca Transilvania (BT) au crescut peste media pietei, până la 140,1 miliarde lei (cu 5,76% față de 31 decembrie 2021), iar creditele au crescut până la 64,9 miliarde lei (cu 15,58% față de 31 decembrie 2021).

Conform datelor prezentate de BT, profitul net consolidat al Grupului este de 1.046,5 milioane lei, din care cel al băncii este de 907 milioane lei, în timp ce subsidiarele și participatiile de capital au contribuit cu peste 139,5 milioane lei la profitabilitatea Grupului.

Veniturile operaționale ale Grupului au crescut cu 17,6%, până la 2,8 miliarde lei, iar costul aferent contribuției Grupului la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 de milioane lei. Eficiența operațională a băncii este de 51,9%, solvabilitatea este de 20,61% (fără profitul primelor 6 luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus), iar rata expunerilor neperformante este de 2,55%, la 30 iunie 2022.

Peste 3,75 milioane de clienți

În primul semestru al anului a fost consemnată și o creștere cu 1.600 de clienți noi și aproape 800 de credite, pe zi. BT a atras în această perioadă peste 285.000 de clienți, ajungând la 3,75 de milioane. In perioada menționată, Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice și companiilor, în valoare totală de 14,17 miliarde lei. De asemenea, BT a ajuns la 2,5 milioane de carduri unice în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay și Garmin Pay, iar numărul plăților cu telefonul s-a dublat față de aceeași perioadă din 2021, ajungând la 53 milioane. In total, 82% din clienții băncii sunt clienți unici digitalizați. Pe de altă parte, depozitele clienților au ajuns la 110,9 miliarde lei, din care 72,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,1 miliarde lei ale persoanelor juridice.

De remarcat că BT a fost și cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest și Agro IMM Invest, precum și în alte scheme de garantare pentru IMM-uri (Rural Invest, IMM Prod, Garant Construct), cu o valoare totală finanțată de peste 2,8 miliarde lei.

Apare prima bancă 100% digitală

Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România, în jurul Idea::Bank, parte a Grupului BT, achiziționată recent. Integrarea Tiriac Leasing și Idea::Leasing în BT Leasing a intrat în linie dreaptă. Conform unor aprecieri anterioare, integrarea Idea în Grupul BT înseamnă implicarea a 250 de persoane de la Banca Transilvania și Idea::Bank, dar și 26.000 de clienți noi, 80.000 de produse transferate (conturi, credite și carduri) și 7 sedii Idea transformate în agenții BT.

Românii s-au pus pe cumnpărat mașini ”eco”

Referitor la BT Leasing, valoarea totală cumulată a contractelor noi a crescut cu 47% față de perioada similară a anului trecut. Cifrele arată și creșterea preferinței pentru autoturismele hibrid și full electric, care reprezintă 37% din totalul mașinilor finanțate în prima jumătate a anului de compania de leasing a Grupului. La BT Mic, pentru peste 70% din finanțări, compania de microfinanțare este primul creditor, iar 17% din finanțări au mers către start-up-uri.
Recent, BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active nete de 4,5 miliarde lei administrate și o cotă de piață de aproape 23%.

„Am continuat în primul semestru finanțarea economiei și a statului, în condițiile în care oferim randamente bune pentru economiile păstrate la BT. Am ajuns la noi recorduri ale tranzacțiilor, atât în ceea ce privește plățile cu cardurile, cât și operațiunile companiilor, pe fondul creșterii activității băncii. Creștem pe toate segmentele de piață, în condiții de profitabilitate și oferim clienților dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienți. In ciuda condițiilor provocatoare prin care trece economia, ne uităm cu încredere la perioada următoare. Avem apetit pentru finanțare și cresterea activității BT”, afirmă Omer Tetik (foto), director general, Banca Transilvania.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut