Acțiuni ale polițiștilor clujeni în cadrul proiectului ROADPOL – Focus on the road

Polițiștii Serviciului Rutier Cluj, Biroului Drumuri Naționale și Europene și cei ai birourilor și formațiunilor rutiere din județ participat la operațiunea „Focus on the road”, înscrisă în Programul Operațiunilor Europene 2021 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL și desfășurată, în perioada 16-22 septembrie a.c., la nivel european.

Obiectivul principal al operațiunii este combaterea abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenția de la conducere, având în vedere pericolul în care este pusă siguranța deplasării pe drumurile publice.

În aceeași perioadă s-a derulat proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situațiile de nerespectare a normelor rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

În acest context, polițiștii Serviciului Rutier Cluj, Biroului Drumuri Naționale și Europene și cei ai birourilor și formațiunilor rutiere din județ au desfășurat acțiuni pentru reducerea numărului accidentelor de circulație și ale consecințelor negative generate de acestea. Activitățile au fost desfășurate și în colaborare cu reprezentanți din cadrul instituțiilor competente pe linia siguranței rutiere, protecției mediului înconjurător și asigurării calității.

Potrivit IPJ Cluj,  în primele 8 luni ale acestui an, la nivelul județului au fost produse 126 de accidente rutiere grave, cu 78 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Accidentele produse pe fondul altor abateri săvârșite de conducătorii de autovehicule și a celor produse pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția reprezintă un procent de 6,34% din numărul total de evenimente grave.

În cadrul activităților desfășurate în contextul proiectului ”Focus on the road” au fost instituite 111 puncte de control în întregul județ, fiind verificate 1872 de vehicule în trafic. În total, au fost aplicate 937 de sancțiuni contravenționale pentru abateri aduse normelor de circulație pe drumurile publice, dintre care 72 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, iar 18 pentru alte activități de natură a distrage atenția în timpul condusului. Alte 166 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut