Acţiune IICCMER de căutare şi deshumare a fraţilor Toader şi Avisalon Şuşman

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează, începînd de luni, 18 august, o acţiune de investigaţii arheologice în satul Tranişu, comuna Poieni, pentru descoperirea şi deshumarea rămăşiţelor pămînteşti ale lui Toader şi Avisalon Şuşman, ucişi de Securitate în 2 februarie 1958.

Cercetările vor fi efectuate de o echipă de arheologi şi istorici de la IICCMER, formată din Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Cosmin Budeancă, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Acţiunea va beneficia de sprijinul Susman-1Primăriei comunei Poieni, şi al domnilor Dan şi Ghiţă Iancu (Raginoasa SRL, Huedin).

Toader şi Avisalon Şuşman s-au născut în satul Răchiţele, fiind doi dintre cei cinci copii pe care i-au avut împreună Teodor şi Ecaterina Şuşman. Toader s-a născut în 1 octombrie 1923, iar Avisalon în 27 aprilie 1928. Amîndoi au făcut parte din grupul de rezistenţă anticomunistă, condus de Teodor Şuşman, care a activat în zona Munţilor Vlădeasa, din Apuseni. Teodor Şuşman senior a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenţi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, Toader şi Avisalon, ucişi la 2 februarie 1958.

„În această acţiune, pregătită şi organizată în urma unei îndelungate activităţi informative, au fost implicate cadre operative din Securitatea Regiunii Cluj, precum şi trupe de la Batalionul de Securitate din localitatea Floreşti, situată lîngă Cluj. Cei doi fraţi se aflau atunci în satul Tranişu, fiind adăpostiţi în gospodăria lui Romul Florea de pe Dealul Susman-2Mincii. Conform documentelor Securităţii, echipa care a acţionat în teren a fost condusă de maiorul Ioan Moraru, acesta fiind atunci locţiitorul operativ al şefului Direcţiei de Securitate a Regiunii Cluj, colonelul Iosif Breban. Efectivele Securităţii au fost transportate în teren cu şapte camioane şi autoturisme, acestea fiind lăsate la distanţă de sat, pentru a se realiza surprinderea obiectivului. În jurul orei 5:30, gospodăria lui Romul Florea a fost înconjurată şi blocată, în acel moment partizanii aflîndu-se în podul grajdului. Au fost anchetaţi toţi membrii familiei Florea, concomitent fiind efectuată o percheziţie generală a locuinţei şi anexelor gospodăreşti. La 8:30 s-a trecut la o nouă verificare a podului grajdului, cînd s-a dispus ca tot fînul ce se afla acolo să fie dat jos. Echipa ce urma să execute această operaţiune a fost întîmpinată cu focuri de armă. A urmat apoi un schimb de focuri de aproximativ două ore. În acest timp, o echipă de asalt a încercat în mai multe rînduri să pătrundă în grajd, însă de fiecare dată fără succes. Pentru a-i intimida pe fraţii Şuşman, s-a dat foc la o căpiţă de fîn aflată în spatele grajdului. Alte încercări de pătrundere au fost din nou respinse. În această Susman-3situaţie, s-a ordonat incendierea unui colţ al grajdului şi încercarea unei noi pătrunderi în interior, respinse şi de această dată. Grajdul a fost cuprins în scurt timp de flăcări, iar din interior riposta armată a încetat. Cadavrele lui Toader şi Avisalon Şuşman au fost recuperate a doua zi şi aşezate lîngă grajdul care arsese în totalitate. În documentele oficiale se menţionează că identificarea cadavrelor s-a făcut în prezenţa unui procuror şi că în urma unei autopsii sumare s-a stabilit că «bandiţii au ars de vii». După unele mărturii, se presupune că victimele au fost lovite şi de gloanţe. Cadavrele arse au fost expuse timp de cîteva zile lîngă casa familiei Florea, pe un pat de fîn. Au fost apoi îngropate într-o groapă comună, săpată de către soldaţi într-o pădurice aflată în apropiere – precizează, într-un comunicat remis presei, reprezentanţii IICCMER.

Potrivit acestora, nici o autoritate a administraţiei locale nu a eliberat pînă în prezent certificate de deces, cei doi fiind consideraţi, din punct de vedere legal, ca „persoane dispărute, însă în viaţă”. În cazul în care mormîntul va fi descoperit, IICCMER a anunţat că va sesiza Parchetul Militar.

Investigaţiile pentru descoperirea locului unde au fost îngropate rămăşiţele pămînteşti ale fraţilor Şuşman au început în vara anului 2010, fiind continuate în 2011 şi reluate în 2013. Cercetările din acest an vor fi efectuate pe baza unor noi mărturii, prin care s-a stabilit „o nouă presupusă locaţie a mormîntului, care va fi verificată arheologic” – a anunţat IICCMER.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie