Acțiune de extindere a „plămânului verde” la Jucu

Săteni din comuna Jucu, militari din cadrul unității din localitate, silvicultori, dar și clujeni au participat, sâmbătă, la o acţiune de plantare de puieţi, organizată de Primăria și Consiliul Local Jucu, în colaborare cu Asociația „Creștem România Împreună”.

Printre cei care au ținut să contribuie la extinderea „plămânului verde” s-au numărat și elevi al Școlii Generale „George Barițiu” din comună.

Cei prezenți și-au lăsat deoparte problemele cotidiene și au luat cu asalt zona numită „La Sărătură” din Jucu de Sus.. Astfel, pentru câteva ore au luat hîrleţul pentru a pregăti puieţilor condiţii cât mai bune de creştere.

Acțiunea s-a dorit a fi un semnal de alarmă cu privire la necesitatea protejării naturii și totodată de a-i sensibiliza pe oameni în vederea implicării în acțiuni de împădurire.

Acţiunea a început cu o mică instruire privind plantatul arborilor, după care participanţii au trecut la treabă. Cea mai grea etapă a procesului de împădurire s-a dovedit a fi săpatul gropilor.

Primarul Valentin Pojar s-a dovedit a fi un bun mânuitor al hârleţului, reuşind să planteze mai mulţi arbori.

.

„Peste 300 de persoane, din Jucu și din Cluj, copii, tineri, pensionari, de toate categoriile sociale, au participat astăzi la o plantare de arbori în zona „La Sărătură”, din Jucu de Sus. Am avut parte de mult entuziasm, de multă hărnicie, de multă responsabilitate socială. Am plantat astăzi cu gândul la generațiile viitoare. Dacă în alte părți se fură păduri, în Jucu se pun bazele unor păduri noi, sunt foarte mândru de acest lucru.

Le mulțumesc organizatorilor, Asociația Creștem România Împreună, le mulțumesc tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au venit la acțiune, le mulțumesc colegilor din Primărie și din PSD că și-au suflecat mânecile. Împreună putem face lucruri extraordinare”, a declarat primarul Valentin Pojar.

Acțiunea s-a finalizat cu plantarea a peste 7000 de puieți de Sălcioară. Sălcioara, denumirea științifică Elaeagnus angustifolia, este un arbore care face parte din categoria arborilor cu frunze căzătoare. Acest arbore face parte din familia Elaeagnaceae, este cunoscut sub denumirea de Salcioara sau Salcia Mirositoare. Formează o coroană cu o forma neregulată.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acțiune de promovare, la nivel național, a Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut