Academician Victor Spinei: Reflecții lapidare privind istoria și istoriografia românească

Academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de științe istorice și arheologie, va susține miercuri, 27 aprilie, discursul de recepție în Academia Română, cu tema Reflecții lapidare privind istoria și istoriografia românească. Răspunsul la discursul de recepție va fi oferit de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Evenimentul va avea loc în Aula Academiei, începând cu ora 11:00, și se va desfășura în format hibrid, cu posibilitatea participării online prin platforma Zoom.

Reputat istoric și arheolog, cu o excepțională carieră internațională, profesorul Victor Spinei a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 2001 și membru titular în anul 2015. În același an a fost ales vicepreședinte al Academiei Române, funcție pe care a deținut-o timp de două mandate.
A fost coordonatorul Programului „Centenar“, dezvoltat de Academia Română, și a inițiat și coordonat mari colecții editoriale cum sunt „Civilizația Românescă“ (un proiect prioritar al Academiei Române, menit să promoveze, în țară și în străinătate, contribuțiile românești în multiple ramuri ale științei și culturii naționale) și „Basarabica“. Domeniile sale de cercetare sunt: Evul Mediu timpuriu în regiunile est-carpatice; populația românească la nordul și sudul Dunării de Jos în perioada medievală; migrațiile triburilor nomade în estul și sud-estul Europei la începutul mileniului al II-lea; raporturile politice, economice, culturale și confesionale ale românilor cu Imperiul bizantin, cnezatele rusești, Regatul ungar și cu confederațiile tribale turcice și mongole; producerea și circulația obiectelor de cult în estul și sud-estul Europei; istoriografie românească și universală.

A realizat o vastă și valoroasă operă științifică, concretizată în zeci de monografii și sute de articole, rezultate atât ale studiului în marile biblioteci ale Europei, cu deosebire în Germania, cât și ale săpăturilor arheologice pe care le-a efectuat și coordonat în spațiul românesc și cel sud-est european. A fost cercetător la Institutul de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol“ din Iași (1996-1990). Din 1990 este cercetător la Institutul de Arheologie din Iași, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2003-2011. Profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, începând cu 1990. A urmat stagii de documentare și specializare în Austria, China, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Spania, Suedia, URSS.

Academician Victor Spinei este membru de onoare în Deutsch-Rumänische Akademie Baden-Baden, membru în European Association of Archaeologists, Praga, și membru corespondent la Deutsches Archäologisches Institut, Berlin.
În anul 2017 Președinția României i-a conferit Ordinul național „Steaua României“ în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică“.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut