Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima : Crează-ți și creați-vă viitorul în noua Casă a Muzicii!

Luni, 30 septembrie 2024, rămâne zi memorabilă pentru toți cei care au onorat cu prezența lor (cadre didactice, studenți, foști absolvenți, regizori, manageri culturali…)-cca 800 de persoane-deschiderea anului universitar 2024/2025 în noua locație a Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, noua Casă a Muzicii, campus muzical impresionant ca și construcție și facilități. Nu exagerez deloc, păstrez realitatea din teren așa cum este ea, cu gândul la ce va fi peste 8, 9 luni, iunie sau iulie 2025, când va avea loc inaugurarea finală, cu tot fastul reclamat de eveniment.

A fost un efort de echipă, lucru subliniat și de rectorul ANMGD, prof univ dr Vasile Jucan: ”A fost o muncă enormă, o muncă în echipă, aici au fost și sunt oameni care au muncit și muncesc enorm. Nu am fost doar eu, nu sunt singurul și nu-mi arog acest lucru. Suntem o echipă întreagă și țin să le mulțumesc tuturor care au făcut și fac parte din echipă”. Și rămân la cele declarate de rectorul ANMGD: ”În acest an, ANMGD aniversează 105 ani de existe4nță, un moment istoric pe care-l marcăm nu doar prin perspectiva mutării în noul nostru sediu, ci și prin pregătirea unei monografii a instituției noastre, realizată în parteneriat cu Academia Română. Ne aflăm sub semnul unui îndemn inspirat: ”Crează-ți viitorul în noua Casă a Muzicii”. Nu este doar un slogan, este un angajament pe care fiecare din noi îl face. Fiecare colț este pregătit să vibreze de energia voastră creatoare, să reflecte dorința voastră de cunoaștere și să susțină aspirațiile voastre. Acest nou an universitar vă oferă șansa de a vă armoniza cu ritmurile schimbării și inovației. Scena vă aparține. Este acum rândul vostru să preluați rolul principal. Pe această scenă veți învăța, veți experimenta și veți descoperi, iar în acest proces veți transforma visele în realitate. Fiecare curs, fiecare repetiție și fiecare concert va contribui la drumul vostru artistic, unul care va lăsa amprente în peisajul cultural românesc și internațional. Dragi colegi profesori, noua Casă a Muzicii reprezintă și pentru noi o oportunitate de a ne reînnoi angajamentul față de excelența în educație. Suntem nu doar mentori, ci și parteneri ai studenților în această căălătorie. Rolul nostru este să le oferim nu doar cunoștințe, ci și încrederea de a inova și de a explora limitele artei muzicale. Împreună avem puterea de a transforma această scenă într-un loc unde excelența și creativitatea coexistă. Să pășim cu încredere, cu entuziasm și cu dorința de a lăsa o moștenire durabilă atât pentrui noi înșine, cât și pentru cei care vor urma. Vivat! Crescat ! Floreat!”.

Am vizitat o parte din clădirea noului campus. Nu intru în detalii, prefer să mă opresc asupra Sălii de concert, unică în sensul adevărat al cuvântului. Sala de concert este fără exagerare, cea mai mare sală de concert din țară. Are o capacitate de 1004 locuri. Sala înseamnă, tehnic vorbind, peste 15 km de cabluri; fosă pentru orchestră sistem lift (în caz de nevoie, fosa se ridică completând scena!); sisteme de cortine automate, de titrare a libretului, pentru iluminat interioare, sisteme de ventilație, de recirculare a aerului…; acustica specială, pentru care s-a folosit lemn Gustav din Suedia; cabine pentru instrumentiști, soliști, dirijori, coriști, sală pentru instrumente, pentru decoruri și costume, de repetiții; pupitre noi pentru instrumentiști…și mă opresc aici.

Revin la campusul muzical de pe strada Bucium 2, finalizat în proporție de 95%. Sunt finalizate lucrările la cămin, la restaurant, săli pentru administrație și săli pentru repetiții, concerte și recitaluri, multe dintre săli în clădirea principală. Mai sunt în lucru, sala mare de concerte, Amfiteatrul (clădire independentă, cca 2000 de locuri, acoperiș retractabil, săli de repetiții și nu numai), plus alte amenajări interioare, toate urmând să fie finalizate până la jumătatea anului 2025. Aș mai menționa un alt aspect, cel al costurilor finale, peste 51 de milioane de euro, față de cele 37 inițiale.

Cuvântul Rectorului a fost urmat de recitalul studenților ANMGD, mă refer la momentul Scena vă aparține. Și au urcat pe noua scenă a sălii de orgă (263 locuri) Alexia Lungu (coregrafie, an I), Daniel Pop (vioolonist, master II), cvartetul Kurti Robert/An IV, Pusztai Hanga/an IV, Benedek Balazs/master I, Amy Feurdean/master II-toți saxofon, Izabela Voropciuc (pian, an IV), Mihai Damian (bariton, master II), Cosmin Cotârlă și Bianca Șușman (ambii modulul de muzică vocală tradițională românească), Olivia Saliou (coregrafie, an II).

2024/2025 și-a deschis oficial porțile în noua Casă a Muzicii. În anul 105 al exietenței Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca. Într-o zi de luni 30 septembrie 2024 de neuitat!

Demostene Șofron

Foto Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut