Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca: Alexandru Fărcaș-Voice Competition

22-24 martie 2024

2023 a fost să fie pentru inițiatorii și organizatorii concursului Alexandru Fărcaș-Voice Competition-lector univ dr Geani Brad, conf univ dr Ina Hudea, Petru Burcă/solist ONR Cluj-Napoca, profesor Anca Mona Mariaș/director PR/Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, ec. Mirabela Florea-o ediție pilot cu desfășurare doar locală, dar un concurs  gândit  pe verticală. Dovadă această primă ediție națională, ce va fi urmată în 2025, de prima ediție internațională. Mai ales că vorbim despre derularea concursului în noul spațiu, ce va fi dat în folosință în toamna acestui an.  Cu o sală de concert de 1050 de locuri, cea mai mare din România, cu un amfiteatru, este însă un material asupra căruia voi reveni în scurt timp.

2023 a fost un succes, de casă e drept, dar succes. 2024 are deja alte dimensiuni. La 14 februarie a. c. erau înscriși, în prima etapă, 107 concurenți de la universitățile și academiile de profil, menționând,l pe lângă ANMGD, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, facultățile de muzică ale universităților din Brașov, Constanța, Craiova, Oradea (prezentă în concurs și cu Facultatea de Litere și Arte a Universității Creștine Partium) și Timișoara. În etapa a II-a, cu debut vineri 22 martie, au promovat 76 de tineri artiști lirici, studii licență și master, Clujul fiind prezent cu nu mai puțin de 41 de concurenți (27 licență; 14 master). A fost o selecție grea pentru juriu, care nu va avea deloc o misiune ușoară nici în etapa a II-a.

Juriul

Este alcătuit din personalități ale vieții muzicale naționale și internaționale. Mă refer la Adela Zaharia (președintă a juriului; este câștigătoarea Concursului Operalia, inițiat de Placido Domingo; va debuta în stagiunea care urmează, pe scena celebrei Metropolitan Opera din New York), Kurthy Andras (regizor de operă, nume cunoscut clujenilor prin punerile în scenă la Opera Națională clujeană, respectiv Opera Maghiară Cluj-Napoca), Andreas Massow (agent ARSIS Management, în colaborare cu Lewin Artist s Management), Adrian Morar (dirijor, ONR Cluj-Napoca), Adrian Mărcan (bariton al Operei Naționale din București, dar și al Operei din Brașov), prof univ dr habil. Ramona Eremia (soprană cu o vastă experiență artistică pe scenele Operelor din România și de peste hotare; peste 25 de ani de activitate pedagogică susținută la ANMGD, fiind și prima asistentă la clasa prof univ dr Alexandru Fărcaș).

Premiile…

Sunt multe și însemnate. Se vor acorda Marele Premiu ”Alexandru Fărcaș”, apoi premiile ”Lucia Stănescu”, ”Ion Buzea”, ”Eduard Tumagian”, ”Elena Teodorini”, ”Laszlo Eva”, ”Michaela Bocu” (pentru cea mai bună interpre4tare a unui loied românesc), un premiu pentru cea mai bună interpretare a unei arii de operă, iar ca premii speciale ”Gheorghe Victor Dumănescu”, ”Luminița Constantinescu”, ”Dr. Rodica Mureșan” și ”ELF” (acesta pentru cel mai performant tânăr participant).

Din 2 în 2 ani

Având în vedere intenția organizatorilor de desfășurare a Concursului din 2 în 2 ani, 2025 va însemna un masterclass ”Alexandru Fărcaș”, susținut de trei mari voci ale lumii canto-ului mondial, baritonul George Petean, soprana Adela Zaharia și baritonul Marian pop, toți absolvenți ai școlii clujene de canto. În acest sens, pentru a veni în sprijinul absolvenților instituțiilor de profil din țară, în data de 24 martie, 12:00, a fost organizată o audiție prezidată de Andreas Massow.

Gala laureaților 2024

Va avea loc duminică 24 martie, 18:00, sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic Cluj. Laureații ediției 2024 vor fi acompaniați de Orchestra Filarmonicii Transilvania, dirijori Gheorghe Victor Dumănescu și Adrian Morar, prezentator Marius Constantinescu.

Scopul proiectului ”Alexandru Fărcaș”

Proiectat pentru categoria de vârstă 18-28 ani, targetul generos este de a descoperi și promova tinere talente, stimularea și dezvoltatea competențelor  lor vocale tehnice și interpretative deopotrivă. Nu în ultimul rând, de alegere judicioasă a repertoriului , a promovării valorilor autentice atât din muzica cultă universală, cât și din cea românească.

În fine, o altă dorință, realizabilă, este de a trasnforma concurul într-un autentic brand al Clujului, cu relevanță națională și internațională.

Alexandru Fărcaș

Este, prefer verbul la timpul prezent, o mare personalitate a vieții noastre culturale în general, a vieții muzicale în special. Am avut prilejul de a-l cunoaște în calitate de artist al Operei Naționale clujene, de profesor și rector al ANMGD-ului clujean, de director al Operei Naționale clujene, în toate cuvintele de ordine fiind  muncă și performanță.

Personalitatea puternică a Omului, Artistului și Profesorului Alexandru Fărcaș este greu de cuprins în câteva rânduri. Prezența dvs la concursul care îi poartă numele, este însă o apropiere binevenită,  referindu-mă la un autentiv Spiritus Mentor pentru multe, foarte multe generații.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut