Absolvenții UMF „Iuliu Hațieganu” – cele mai bune rezultate la concursul național de rezidențiat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se află pe locul întâi în topul universităților de profil, în ceea ce privește rezultatele obținute de candidații la examenul național de intrare în rezidențiat, din 21 noiembrie 2021, fiind urmată, pe locul al doilea, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Absolvenții universității clujene au obținut cea mai mare rată de promovare, dar și cele mai mari punctaje.

UMF Iuliu Hațieganu” înregistrează cea mai mare rată de promovare din întreaga țară, la toate cele trei domenii, și în ceea ce privește procentul de candidați promovați, atât la nivelul promoției 2021, cât și la nivelul absolvenților din toți anii. Astfel, informează reprezentanții universității, din cei peste 1.600 de candidați înscriși la centrul de examinare din Cluj-Napoca, dintre candidații absolvenți ai promoției 2021 au promovat: la Medicină – 97,89%; Medicină Dentară – 95,79%; Farmacie – 94,5%. Candidați absolvenți din toate promoțiile: Medicină – 92,75%; Medicină Dentară – 86,49%; Farmacie – 91,46%.

Absolvenții universității clujene de medicină și farmacie au avut și cele mai bune rezultate la grilele de concurs, obținând cele mai multe punctaje de peste 800, la toate cele trei domenii: Medicină – 45,76%; Medicină dentară – 52,69%; Farmacie – 11,11%.

„Suntem mândri de absolvenții noștri, care au reușit să obțină rezultate atât de bune la concursul de rezidențiat, în ciuda contextului dificil din ultimii doi ani. Îi felicit pe noii noștri colegi rezidenți, dar și pe cadrele didactice care i-au pregătit și i-au îndrumat pe parcursul anilor de studiu”, a transmis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Concursul național de intrare în rezidențiat s-a desfășurat în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare a examenului de rezidențiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru fiecare domeniu.

Pentru cele 6.311 locuri și posturi oferite de Ministerul Sănătății în cele trei domenii de pregătire (3.942 de locuri și posturi pentru domeniul Medicină, 1.190 de locuri pentru Medicină dentară, 1.087 de locuri pentru Farmacie și 92 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie) au concurat, la nivel național, 12.564 de candidați. Ulterior, numărul locurilor pentru domeniul Medicină a fost suplimentat cu 418 locuri în specialitățile deficitare (anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie).

Potrivit celor declarate de conf. dr. George Dindelegan, prorector responsabil cu activitățile de rezidențiat, studii postuniversitare și activitatea de ambulator și spital din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, „concurența a fost acerbă, deoarece numărul locurilor scoase la concurs a fost mult mai mic comparativ cu cel din 2020”.

Repartiția rezidenților a avut loc în perioada 5-8 decembrie 2021, în baza punctajului obținut la examen. La UMF „Iuliu Hațieganu” au fost repartizați 678 de noi rezidenți, care și-au început stagiile de pregătire și activitatea în cadrul clinicilor de îndrumare metodologică începând cu data de 1 ianuarie 2022.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut