Absolvent al UMF din Cluj, în prima linie a luptei cu SARS-CoV-2 din Germania

Dr. Florin Binder

Prestigiosul chirurg Dr. Florin Binder nu a numărat niciodată intervențiile de mare complexitate medicală efectuate alături de echipa sa, în blocul operator, dar cifra este în mod cert impresionantă. A acceptat, fără nici o ezitare, să fie cadru medical de bază în lupta cu SARS-CoV-2, în orașul Bad Neustadt (Germania), punct de referință europeană prin complexul satelitar de Medicină Cardiovasculară. Curajos, energic, fidel Jurământului lui Hipocrate – ”Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața” -, de o sinceritate debordantă, atras de ritmurile muzicii rock and roll, iată schița portretului unei personalități de neuitat…

În acest moment sunt activ exclusiv pe terenul combaterii pandemiei de Covid-19, nu fac deloc intervenții de chirurgie vasculară. Dar munca mea e și azi mulți-dinamică”, a afirmat renumitul chirurg, într-un interviu acordat cotidianului ”Făclia”.

***

Reporter Făclia: Sunteți absolvent meritoriu al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca…

Dr. Florin Binder: Știți, desigur, că sunt originar din Serbia. Tatăl meu a fost medic într-un oraș sârbesc din proximitatea Banatului românesc. La sfatul părintelui nostru, și eu și sora mea am urmat Medicina la Cluj, nu la Timișoara, care era mai aproape de noi. Școala de Medicină din Cluj avea un renume indiscutabil, se bucura de o faimă extraordinară. Prin urmare, reputația excelentă ne-a sedus pur și simplu și am decis pentru Cluj. Eu și azi sunt îndrăgostit de Cluj și de România – venim în vacanțe la Cluj, unde am prieteni minunați, ne revedem ori de câte ori avem prilejul, sau pe malul Mării Negre, la Techirghiol. Epoca Nicolae Ceaușescu nu a afectat cu nimic prieteniile adevărate. La Cluj am trait o viață fantastică, într-o atmosferă prietenoasă. A contat enorm și viața sportivă universitară, eu am practicat baschetul și fotbalul în echipa UMF. ”Mens sana in corpore sano”, așadar. Eram tânăr, eram cu capul în nori, mereu dornic de un ritm accelerat. Călătoream mult: eram când acasă în Iugoslavia, când la Cluj, când la o cunoscută clinică din Elveția. Pe vremea lui Tito se putea circula fără opreliști în toată Europa. În afara pregătirii susținute pentru profesie nu am avut alte pasiuni.

Cluj: Dr. Florin Binder cu soția sa, farmacist Hermine Binder (prima din stânga fotografiei) și prietenele sale

Reporter Făclia: Dintre profesorii de la UMF ați fost atras de o anumită personalitate a vieții academice?

Dr. Florin Binder: Sincer nu. Toți aveau dispoziția profesională și sufletească să ne învețe cât mai mult, cât mai bine. Efortul lor pentru a dobândi cele mai recente informații medicale, chirurgicale, era meritoriu în România regimului totalitar de atunci. De pildă, în Occident se făceau mii de intervenții pe cord, la Cluj încă nu. Era o discrepanță între Est și Vest în domeniul medical. Cu toate acestea, profesorii clujeni de la UMF erau la curent cu ultimele noutăți din sfera lor de activitate.

Reporter Făclia: V-ați gândit vreodată să reveniți definitiv la Cluj, ca medic specialist?

Dr. Florin Binder: Nu la vârsta pe care o am. Fac parte din cele mai importante cercuri de specialiști din Germania și nu pot să îi las singuri. Nu pot să plec în altă parte, nici măcar la Cluj, chiar dacă i-ar place inimii mele… Marius Stolnean s-ar bucura ”de numa”… ca și mulți alți colegi. Cu atât mai mult în timpul unei pandemii nu poți lăsa oamenii fără sprijinul de care au nevoie…

Reporter Făclia: Medici specialiști chirurgi, precum Dumneavoastră, sunt azi pe baricada luptei cu SARS-CoV-2…

Dr. Florin Binder: Sunt Specialist în Chirurgie generală și în Chirurgie vasculară, specialități în care am lucrat ca medic primar peste 30 de ani, în Germania. Am operat mult în viața mea, în prezent nu fac același lucru, pandemia ne-a impus un statut special. Situația cu SARS-CoV-2 a fost pentru toți medicii ceva nou. Din conștiința de a învăța totul, și generaliștii, și medicii primari, și medicii specialișți și virusologii, toți așadar, acționăm acum umăr la umăr, solidar…

Reporter Făclia: Vom ieși ”cu bine” din această pandemie?

Dr. Florin Binder: Cred că nimeni nu poate da acum un răspuns. Eu vorbesc cu 150-200 de oameni pe zi care sunt infectați sau care au intrat în contact cu persoane contaminate. În fiecare a doua zi știu cum le merge, ce fac, de ce au nevoie, ce complicații au apărut, dacă e necesar un transport cu elicopterul la clinică. De când s-a declanșat pandemia, eu fac numai aceste lucruri, nimic altceva.

Reporter Făclia: Vă încearcă teama de contaminare?

Dr. Florin Binder: Nu, deloc. Am 64 de ani, sunt sănătos tun, n-am nimic, Doamne ajută! Eu am testat de coronavirus, până la ora actuală, peste 2000 de oameni. Armata ne sprijină, acum, în acțiuni, nu mai fac eu această operație, o fac alți medici. Eu dau telefoane și vizitez pacienți. Până la 97-98% dintre pacienți au doar o mica răceală, le curge puțin nasul. Dacă au doar un pic de febră sau subfrebilitate nu e nimic alertant. Persoanele în vârstă sunt altfel. Am vorbit, azi, cu o doamnă de 87 de ani, a stat o săptămână în carantină, o ieșit din această perioadă. Am întrebat-o cum se simte soțul ei: ”L-a răpus coronavirusul”, mi-a răspuns.

Reporter Făclia: Vă rog să ne descrieți o zi de lucru, de la primele ore ale dimineții, până la căderea serii.

Dr. Florin Binder: Seara, colegul meu discută cu pacienții tocmai testați, descoperiți pozitiv, în orășelul nostru de 15.000 de locuitori. Sunt înregistrate pozitiv cam 25-30 de persoane pe zi. Dimineața cu asta începem: luăm legătura telefonic cu aceste persoane depistate pozitiv în seara precedentă. Prima grijă este să întrerupem contactele lor cu cei din anturaj: familie, cunoscuți, vecini, personal din magazinele în care au fost la cumpărături, frizer, etc. După modalitatea de contact clasăm categoriile I sau II. Sunt alături de mine peste 100 de oameni care fac această treabă. În orașele mari ale Germaniei sunt mii de oameni care efectuează, similar, o astfel de procedură. Este o foarte bună organizare, evidențiez acest aspect. Apoi stau de vorbă cu pacienții la telefon. Îi introduc sau îi scot din carantină. Dacă mi se comunică faptul că pe o secție din clinică e un pacient pozitiv, iau măsuri. Dacă sunt mai mulți contaminați pozitiv, închid secția sau spitalul, ori creșa de copii. La azilurile de bătrâni, în pandemii se înregistrează zeci de decese. Contaminarea vine, 99%, prin personalul care lucrează acolo.

Dr. Florin Binder împreună cu soția sa, farmacist Hermine Binder, de loc din Transilvania, la rândul său absolventă a UMF din Cluj-Napoca

Reporter Făclia: Nu doar vârstnicii, dar și persoanele supraponderale sunt mult mai expuse infectării cu SARS.

Dr. Florin Binder: Logica e simplă: organismul unui obez trebuie să repare tot timpul câte ceva. La un virus puternic, sistemul imunitar, de apărare, nu mai face față. În schimb, organismul unui sportiv are capacitatea de a înfrunta atacul virotic. Și eu și soția mea ne-am pregătit organismul pentru perioada senectuții, pentru sănătatea la vârste înaintate. Un supraponderal care nu a avut grijă de el plătește multele-i neglijențe.

Reporter Făclia: Domnule doctor, care este zodia care vă ”patronează” destinul?

Dr. Florin Binder: Sunt Săgetător, din 30 noiembrie. Iar copiii mei, fiica și fiul, sunt tot zodii de foc, de acţiune, dinamice.

Reporter Făclia: Florin este un prenume românesc…

Dr. Florin Binder: Eu sunt de naționalitate română, cetățenie sârbă. M-am născut în satul Barițe din Serbia, vecin cu Banatul, așadar situat la frontiera cu România. În familia mea s-au vorbit limbile română și sârbă, deopotrivă.

Reporter Făclia: Muzica preferată? Scriitorul preferat?

Dr. Florin Binder: Îmi place orice fel de muzică. Eu și soția mea luăm lecții de dans de 16 ani. Ne încântă dintotdeauna tenorul Andrea Bocelli. Pe placul inimii ne sunt și ritmurile rock and roll. Scriitorul preferat este Dickens: ”Marile speranțe”, ”Aventurile lui Oliver Twist”, ”David Copperfield”, ”Dugheana cu vechituri”.

Carmen Fărcașiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut