Abecedar modern, creat de patru învățătoare din Cluj, disponibil, din toamnă, în școli

Un Abecedar modern, cu componente digitale și care încurajează gândirea critică a fost creat de patru învățătoare din Cluj: Rodica Gavriș-Pascu, Ioana Camelia Iovănaș, Bianca Sabou și Marinela Scripcariu. Manualul va fi disponibil în școli, din toamnă, de la începutul anului școlar 2023 – 2024, pentru învățătorii care îl vor alege.

„Manualul de comunicare în limba română, clasa I” a apărut la editura Art-Klett și a fost printre primii câștigători ai licitației organizate de Ministerul Educației. La pachet cu Abecedarul mai vine un caiet al elevului, un ghid metodologic cu anexe moderne, texte captivante, carduri cu citate motivaționale, un alfabetar mobil, la care a lucrat și profesorul pentru învățământ primar Andreea Boca, dar și o platformă digitală interactivă, ce va putea fi folosită și de părinți.

Textele din noul abecedar îi învață pe elevi să lucreze în echipă, să găsească soluții logice la probleme și să își dezvolte gândirea critică.

„Există foarte multe exerciții care merg înspre partea aceasta de gândire critică, de exprimare asertivă a opiniei. Sunt și texte care îi trimit la enciclopedii, la informare suplimentară sau care-i provoacă să găsească cartea integrală și să o citească. Din acest motiv, chiar de la început, când nu există foarte multe litere, am încercat să gândim exerciții care să nu fie forțate și să aibă sens. Totul în viața lor trebuie să aibă un sens și să învețe cu plăcere. Și să poată să lege informația pe care o primesc de ceva din experiența lor anterioară, pentru că altfel, dacă ei nu pot să dea sens unei informații, nici nu pot să o înțeleagă. O rețin mecanic, uneori. Dar această reținere mecanică nu are viață lungă și ulterior își pierd dragul de școală”, declară Rodica Gavriș-Pascu, profesor pentru învățământ primar, profesor MERITO și unul dintre autorii noului Abecedar.

„Abecedarul e o invitație pentru copil de a străbate universuri sugerate de îmbinările a 4 axe fundamentale: valori clasice care se împletesc cu cele moderne, lumea fantastică, universul microcosmic îmbinat cu cel macrocosmic și dimensiunea cognitivă. Astfel, copiii vor întâlni personajele din basm, precum Albă ca Zăpadă și piticii, dar și pe cele din desene animate, precum Mickey Mouse și Winnie Pooh. Vor face cunoștință cu lumea fantastică a lui Buratino sau Habarnam, în timp ce învață ce să pună într-un geamantan de vacanță. Vor învăța despre furnicile lui Nemo, dar îl vor cunoaște și pe Micul Prinț. Iar pentru partea cognitivă, activitățile de scris-citit se completează armonios cu abilitățile de comunicare”, declară și Bianca Sabou, profesor pentru învățământ primat și unul dintre autorii manualului.

Caietul de scriere este un alt instrument util pentru elevi – și prietenos, grație Mirei, o albinuță mascotă cu aripi de cerneală.

„În paginile lui aerisite, precum o sală de meditație, găsesc de toate: mirosuri îmbietoare pentru citit, povești de audiat pentru dezvoltarea ascultării active, întrebări pentru construirea naturală a gândirii critico-analitice, oaze pentru spiritul oratoric ce li se va dezvolta prin dialog, teatru de masă, jocuri de rol și prezentări. Se acordă atenție la unicitatea fiecărui copil, prin exerciții care vizează inteligențe multiple, joc – mult joc care le permite să crească mari fără să-și piardă fair-play-ul, loialitatea și spiritul ludic, rigoare și organizare, care îi va crește responsabili și atenți” – explică Andreea Boca, profesor pentru învățământ primar, colaborator în elaborarea caietului de lucru și al ghidului Abecedarului.

Nevoia de interacțiune este împlinită de platforma digitală, unde vor fi încărcate exerciții sub formă de jocuri interactive, filmulețe și chiar exerciții pentru însușirea scrierii de mână. Platforma va putea fi folosită și acasă, pentru activități comune, împreună cu părinții.

„Foarte utile sunt și pentru părinți, deoarece părinții sunt partenerii noștri în formarea copiilor. Și atunci, chiar și în condițiile în care elevul lipsește câteva zile de la școală, el poate să aibă acces la text, la lecție și să poată urmări, fie sincron, fie asincron, prin intermediul platformei școlii, anumite activități pe care noi le realizăm la școală. Prin această platformă digitală se face foarte bine legătura elevului și a părintelui cu școala și cu resursele noastre scrise”, spune Rodica Gavriș-Pascu.

Cine sunt autorii noului Abecedar

Rodica Gavriș-Pascu este formatoare la nivel național pentru profesorii care predau la ciclul primar și a fost desemnată profesor MERITO în anul 2020. În prezent, este profesor la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca.

Ioana Camelia Iovănaș a parcurs numeroase cursuri de formare vizând calitatea predării științelor la ciclul primar, învățarea centrată pe copil, instruirea diferențiată. În prezent, este profesor la Liceul Teoretic „Elf”, Cluj-Napoca.

Bianca Sabou este mentor pentru învățământul primar, cu o îndelungată experiență în predare la ciclul primar. În prezent, profesor la Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca.

Marinela Scripcariu are peste 30 de ani de experiență la catedră, este formator pentru dezvoltarea gândirii critice și expert în literație la Fundația Noi Orizonturi. În prezent, profesor la Liceul Teoretic „Elf”, Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut