Mariana Nicolesco prezintă Recitalul Extraordinar: De la Lied la Aria de Operă

După succesul excepţional al primei ediţii bucureştene a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc din 2016 şi al Simpozionului Naţional dedicat creaţiei enesciene, la ARCUB – Gabroveni, soprana Mariana Nicolesco oferă în acest an Cursuri de Măiestrie Artistică în Arta Liedului.

Acestea vor fi încununate sâmbătă, 28 octombrie, orele 18, tot în superba Sală a Bolţilor, de Recitalul Extraordinar al tinerilor artişti, pe tema pasionantă, abordată la noi pentru prima oară: De la Lied la Aria de Operă.

În prefaţa caietului-program al evenimentului, celebra soprană defineşte esenţa liedului şi a ariei de operă precum şi legătura dintre acestea: «Ce este liedul: toată muzica în miniatură. Artă a reflecţiei, a introspecţiei, fie că exprimă melancolia, nostalgia, tristeţea, suferinţa, ironia, sarcasmul comic sau pur şi simplu iubirea, liedul e geometrie, măsură, stil, fie că se cheamă romanţă, chanson, canzone, song ori cancion. Şi legea lui e acea linie de canto numită legato, măsură supremă a clasei, a măiestriei interpretului. Ei bine – continuă Mariana Nicolesco – aceste virtuţi sunt totodată fundamente ale succesului în aria de operă ale oricărui artist şi al tinerilor pe care destinul i-a vrut parteneri ai marii noastre aventuri lirice».

Splendida trecere de la interioritatea liedului la desfăşurările dramatice din aria de operă, aşa cum apare ea în creaţia românească, de la Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dumitrescu, Nicolae Bretan, Paul Constantinescu ori Dan Dediu, şi în creaţia universală de la Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini şi Jules Massenet la Giacomo Puccini sau Giuseppe Verdi va fi revelată de tinerii interpreţi: sopranele Irina Baianţ, Andreea Novac, Ramona Păun şi Larisa Ştefan, de mezzosoprana Oana Andra, tenorul Mihai Urzicana, baritonul Alexandru Constantin, de başii Andrei Nicoară şi Iustinian Zetea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

Strălucind în arta liedului, în care a triumfat în recitalurile sale la Carnegie Hall din New York sau de la Teatrul alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco şi-a exprimat nu o dată convingerea că acest stil atât de prestigios în sine, cu linia muzicală pe care o impune, este în acelaşi timp o mare şcoală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi defineşte pe cei mai de seamă artişti. Potrivit artistei, Recitalul Extraordinar închinat în premieră temei De la Lied la Aria de Operă va face obiectul unei emisiuni speciale a Televiziunii Române.

A consemnat Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie