Jubileu – 120 de ani de la naşterea tenorului Traian Grosavescu

Împlinirea a 120 ani de la naşterea tenorului Traian Grosavescu a fost marcată, sîmbătă, în oraşul natal al artistului, Lugoj, printr-o suită de manifestări culturale ce au avut loc la Teatrul Municipal.

Traian-GrozavescuA fost lansat volumul “Traian Grosavescu. Omul şi legenda”, avîndu-i coautori pe Simona Negru (“Ciutca”, scenariu de teatru), Dan Traian Demeter (“Bunicul meu, tenorul Traian Grosavescu”) şi Constantin-Tufan Stan (“Traian Grosavescu: reflexe biografice antume şi postume”). Cartea a fost însoţită de un CD ce cuprinde arii înregistrate de tenorul lugojean în anul 1925.
Cu acest prilej a fost lansată şi cea de-a VII-a ediţie a tradiţionalului calendar întocmit de dr. Dan Traian Demeter, ilustrat cu imagini de epocă din Lugoj.

Tot sîmbătă a avut loc premiera absolută a spectacolului dramatic “Ciutca”, după un scenariu elaborat de Simona Negru, profesoară la catedra de canto a Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, în regia artistică a lui Suto-Udvari Andras, asistat de Claudiu Dogaru.

Din distribuţie au făcut parte profesori-actori de la Facultatea de Teatru timişoreană, Petru-Silviu Văcărescu (Traian Grosavescu), Karina Reitsch (Olga Grosavescu) şi Otilia Huzum (Nelly Grosavescu).

La 88 de ani de la dispariţia tenorului Traian Grozăvescu, adevărul despre cauza decesului său rămîne învăluit în mister, balansînd, potrivit documentelor vremii, “între crimă pasională săvîrşită de soţia sa, Nelly Grosavescu, asasinat politic sau execuţie din motive de spionaj”.

Fire despotică, soţia sa, aflată la cea de-a doua căsătorie, controla toate afacerile tenorului, fiind cuprinsă de o gelozie maladivă atunci cînd artistul primea aprecieri de la admiratoare. Varianta oficială anunţa că Nelly l-a împuşcat cu pistolul, în ceafă, pentru că Traian nu dorea să o ia cu el într-un turneu pe care ar fi urmat să-l susţină la Berlin. Catalogată a fi lipsită de discernămînt, după expertize medicale, aceasta a fost achitată.

Institutul Cultural Român din Viena şi Asociaţia “Unirea”, alături de reprezentanţi ai culturii austriece au dezvelit, pe 11 noiembrie 2005, o placă comemorativă ce poartă numele tenorului lugojean Traian Grosavescu, care marchează imobilul din Lerchenfelderstrasse nr. 62-62 din capitala Austriei, unde a trăit “Prinzen der Wiener Opera”, prinţul Operei Vieneze, în perioada 1923-1927.

Articole din aceeasi categorie