A șaptea artă | Primele titluri confirmate în selecția oficială TIFF 2022

În cadrul ediției cu numărul XXI a evenimentului cinematografic deja cu tradiție la Cluj, organizatorii TIFF surprind publicul cinefil cu o selecție de titluri premiate la festivaluri sonore, precum Berlinale, Cannes sau Veneția.

Începând din data de 12 aprilie, abonamentele #TIFF2022 pot fi achiziționate în avans, acestea fiind disponibile în ediție limitată pe site-ul oficial, www.tiff.ro.

Alcarràs (în regia Carlei Simón) a intrat în istorie în cadrul Berlinalei ca prima peliculă în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur. Filmul urmărește povestea emoționantă a unei familii de cultivatori de piersici, pe cale să piardă totul. Alcarràs este distribuit în România de Bad Unicorn.

Great Freedom (regizat de Sebastian Meise) aduce în premieră la Cluj o poveste puternică din Germania postbelică, despre un tânăr care ajunge după gratii în mod repetat din cauza orientării sale sexuale, plasate în afara legii. Filmul a făcut furori în 2021 la Cannes, unde a fost distins cu Premiul Juriului „Un Certain Regard”.

The Story of My Wife (r. Ildikó Enyedi, câștigătoare a Ursului de aur ediția 2017 cu Despre trup și suflet) este o altă propunere în cadrul TIFF 2022, o peliculă ce surprinde consecințele dramatice ale temerii și geloziei într-o relație, prezentată în premieră la Cannes. Un film distins cu Premiul Zabaltegi-Tabakalera la San Sebastián, distribuit de Independența Film.

Regizorul austriac Ulrich Seidl revine la festivalul de film TIFF în secțiunea „Fără Limită” cu Rimini, o poveste intensă dintr-o stațiune din Italia, prezentată în premieră la Berlinală. Javier Bardem este protagonistul The Good Boss, cea mai recentă producție a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Léon de Aranoa, invitat la ediția din 2011 a festivalului. Cu nu mai puțin de 20 de nominalizări la Premiile Goya, pelicula a fost desemnată „Cel mai bun film” și a cucerit cinci alte premii importante.

L’événement, regizat de Audrey Diwan (nominalizare BAFTA 2022 pentru „Cea mai bună regie”), și La Croisade, cel mai nou film al regizorului francez Louis Garrel, sunt alte două producții ce intră în selecția oficială TIFF din acest an. Ambele sunt distribuite de Independența Film.

Documentarul Alis (co-producție Chile-România) completează lista de titluri sonore a festivalului internațional de film de la Cluj. Pelicula în regia lui Clare Weiskopf și Nicolas van Hamelryck spune povestea a zece tinere instituționalizate din Columbia și a obținut la Berlinala din acest an distincțiile „Ursul de Cristal” și ”Teddy Award”.

De la Berlin vine și The Passengers of the Night, noul film al regizorului Mikhaël Hers, cu fermecătoarea Charlotte Gainsbourg, care va surprinde în acest an și în rolul de regizor. În Jane by Charlotte, cineasta o urmărește pe mama sa, actrița Jane Birkin, dintr-o perspectivă nouă, oferind spectatorilor o imagine inedită a relației mamă-fiică.

După ce Between Two Dawns a fost prezentat la TIFF 2019 în cadrul Transilvania Pitch Stop, regizorul turc Selman Nacar revine acum iar pelicula prezentată în premieră la San Sebastián va fi proiectată pe marele ecran la Cluj-Napoca. În România, producția este distribuită de Transilvania Film. Tot în premieră națională va rula și Il buco (regizat de Michelangelo Frammartino), câștigător al Premiului special al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2021.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut