A opta ediție a Seminarului de integrare a studenților internaționali ai UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, în parteneriat cu organizațiile studențești EMSA (English Medical Student Association) și CMC (Corporation Médicale Cluj), cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca a organizat, în perioada 26-28 septembrie, cea de-a opta ediție a Seminarului de integrare a studenților internaționali de la secțiile engleză și franceză. Activitățile s-au desfășurat în paralel, sub denumirea „Pre-rentrée 2022”, respectiv „Welcoming Days 2022”, și s-a adresat studenților admiși în anul I la programele de studiu cu predare în limbi străine de la Facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

„Ne-am dorit ca acest seminar să îi ajute pe tinerii studenți veniți din peste 60 de țări, de pe șase continente, să descopere un Cluj prietenos, multicultural și modern, să simtă că vor avea realmente un al doilea cămin aici, pe durata studiilor universitare. An de an, ne străduim să le oferim tuturor studenților noștri toate facilitățile necesare și un mediu propice pentru a studia, a se dezvolta și a se putea bucura de tot ce le poate oferi orașul Cluj-Napoca”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și inițiatoarea acestui proiect.

Conform celor anunțate de reprezentanții universității, programul a cuprins o zi a porților deschise, cu vizitarea UMF „Iuliu Hațieganu”, o vizită ghidată o orașului, întâlniri cu decanii facultăților, întâlniri cu tutorii în cadrul programului de tutorat-mentorat dezvoltat în universitate, ateliere de inițiere în limba română, conferințe de introducere în cultura românească, prelegeri și ateliere pe tema tehnicilor de învățare eficientă în domeniul științelor de sănătate, dar și sesiuni administrative, în cadrul cărora studenții au primit informații despre permisul de ședere, respectiv înregistrarea rezidenței pe teritoriul României, despre asigurarea locuinței, despre sistemul de sănătate din România, precum și alte informații utile. Sesiunile administrative au fost organizate în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate și Poliția care deservește campusul universitar.

La ceremonia de deschidere, din 26 septembrie, universitatea clujeană a fost onorată de prezența unor distinși invitați, printre care ambasadoarea Republicii Franceze în România, Laurence Auer și delegația acesteia, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli, Hanane Yessef, însărcinat cu afaceri culturale și universitare în cadrul Ambasadei Regatului Maroc în România și Ingo Tegge, director al Centrului Cultural German Cluj-Napoca. Ambasadorii Marocului și Belgiei au transmis studenților urările lor de bun venit prin intermediul unor mesaje video.

Ambasadoarea Franței, Laurence Auer, a evidențiat, în discursul său, importanța colaborării româno-francofone în domeniul sănătății, menționând că, în acest moment, în Franța profesează aproximativ 6.000 de medici români și că, în paralel, un număr egal de medici și farmaciști francezi se întorc în Franța după finalizarea studiilor în România.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o universitate internațională și multiculturală, în cadrul căreia se află una dintre cele mai mari comunități de studenți francofoni din afara Franței și cel mai mare număr de studenți internaționali din România, aproximativ 3.000. Concurența pe locurile destinate studenților internaționali a devenit acerbă în ultimii ani, ajungând la 11 candidați pe un loc la programul de studiu Medicină dentară în limba franceză.

În această săptămână, și studenții români din anul întâi au avut parte de „Zilele Bobocilor”, un program de integrare și acomodare în mediul universitar din Cluj-Napoca. Cele trei facultăți din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” au desfășurat o serie de întâlniri și activități introductive, organizate în colaborare cu organizațiile studențești din cadrul universității.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut