A fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

Ministerul Educației, împreună cu partenerii săi de dialog social, au agreat, în ședința de luni, 29 august, a Comisiei de Dialog Social, o serie de măsuri ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023.

Conform celor anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.

„Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat. În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)” – a scris Cîmpeanu pe pagina sa oficială de Facebook.

În context, ministrul Educației a ținut să reamintească faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022.

Ședința de luni a Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației a avut următoarea ordine de zi: Proiect de Ordin privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022-2023; Proiect de Ordin privind organizarea şi desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul şcolar 2022 – 2023; Proiect de Ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2023; Proiect de Ordin privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat; Proiect de Ordin privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual de stat pentru anul școlar 2023-2024; Diverse.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut