A crescut încrederea managerilor în economia românească

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an, iar perspectiva evoluţiei acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea, în comparaţie cu 46% în ultimul trimestru al anului trecut.

Studiul Confidex mai arată că, pe de altă parte, companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creşterea costurilor de producţie, creşterea nivelului inflaţiei şi retenţia de personal. „Confidex Q1 2021 ne arată o creştere a încrederii şi a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluţie pozitivă. Cu toate acestea, deşi managerii prevăd o îmbunătăţire a PIB şi a şomajului, în 2021 am remarcat şi predicţia unui an cu o inflaţie mai ridicată, pe fondul creşterii preţurilor la anumite materii prime”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Șomaj nu, inflație da

Faţă de al patrulea trimestru din 2020, acest studiu indică o schimbare profundă a percepţiei asupra evoluţiei economiei: mai puţini manageri cred că şomajul va creşte (36% vs 54%), dar mai mulţi declară că inflaţia va creşte (74% vs 58%). În consecinţă, peste 60% dintre manageri susţin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investiţiile în inovare şi digitalizare. „Oarecum contradictoriu, sunt mai mulţi manageri preocupaţi de creşterea productivităţii, ca principal motor de relansare economică (mai mult de două treimi), în timp ce numărul celor decişi să facă investiţii în IT şi R&D este în scădere”, susţin autorii cercetării.
Totodată, scade preocuparea managerilor pentru creşterea vânzărilor (
diminuare cu 12%) şi creşte cea pentru retenţia de personal (creștere cu 5%). Managerii îşi doresc sprijinul băncilor în ceea ce priveşte accesul la creditare şi reducerea dobânzilor.

Reducere scăzută a numărului de angajați

„Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenţi în privinţa evoluţiei cifrei de afaceri şi a profitului până la finalul anului 2021. De asemenea, observăm şi o reducere cu 3% a numărului de angajaţi. În privinţa investiţiilor şi a costurilor de producţie, previziunile iniţiale rămân stabile”, a mai spus Andrei Cionca.
Studiul mai arată că aproximativ 25% dintre manageri încep să resimtă presiunea creşterii costurilor de producţie şi 36% menţionează scăderea vânzărilor ca principala preocupare a companiei în timp ce 33% indică lipsa forţei de muncă. Mai puţini manageri resimt lipsa predictibilităţii ca o problemă acută, în schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statulu
i.

Pesimism în HORECA și Transporturi

În comparaţie cu studiul anterior se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultură şi Servicii. În Comerţ, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior. „Managerii din Comerţ şi Servicii au reuşit să îi depăşească pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Construcţii, iar cei din HORECA sunt în continuare la cea mai redusă medie, foarte aproape de cea din trimestrul anterior. Managerii din HORECA şi Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti”, arată studiul.

În 2021, se recuprează abia jumătate din scăderea de anul trecut

Totodată, managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în două viteze, dar anticipează că prelungirea pandemiei va creşte durata revenirii. Asstfel, în 2021, pare că vom recupera circa jumătate din scăderea din 2020, urmând ca la mijlocul lui 2022 să revenim la situaţia de dinainte de pandemie.
Potrivit studiului, durata estimată a redresării economiilor globale şi europene rămâne estimată la circa doi ani. Cea a economiei naţionale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni. „Perspectiva despre propria companie şi sectorul de activitate rămâne optimistă. Redresarea acestora e preconizată să se producă în aproximativ 1 an şi jumătate. Companiile mari văd o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerată faţă estimările companiilor medii şi mici.”, mai arată autorii cercetării.

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, studiul Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut