A crescut costul muncii

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3,3% în Uniunea Europeană, în trimestrul patru 2020, comparativ cu perioada similară a lui 2019.

Potrivit datelor Oficiului European de Statistică cele mai mari creşteri ale costului au fost înregistrate în Austria (11,6%), Bulgaria (10%) şi România (8,7%).
Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 9,1%. Avansul costurilor s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 9,6% a costului în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere cu 8,3% a costului în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, de 4,4% respectiv 2,8%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor şi cu 5,4% în construcţii.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă a înregistrat în trimestrul IV din 2020 o rată de creştere de 2,61% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 8,69% comparativ cu ultimele trei luni din 2019. Comparativ cu acelaşi trimestru din 2020, costul orar al forţei de muncă a urcat la majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului s-au regăsit în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (creștere cu 22,25%), intermedieri financiare şi asigurări (masjorare cu 14,09%), informaţii şi comunicaţii (avans de 11,95%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (creștere cu 11,73%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut