”Ordonanța austerității” va desființa două penitenciare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) acuză Guvernul Ciucă că ”elaborează Ordonanța austerității cu încălcarea legii privind transparența decizională”, iar blocarea angajării de personal va duce la desființarea a două penitenciare.

”Ne pregătim de proteste contra acestei ordonanțe a austerității. Nu este în regulă să se blocheze angajările, pentru că deja avem deficit de personal, 30% dintre noi lipsesc. În condițiile în care pleacă 600 de polițiști din penitenciare, și se blochează angajările până la sfârșitul anului, echivalentul este desființarea a două penitenciare mari. Nu vom putea corija deținuții, nu îi vom putea reabilita, și atrunci când se vor întoarce în societate vor săvârși alte infracțiuni, poate unele chiar cu violență, vor tâlhări, vor fura cetățenii, iar cel care vore deconta această măsura pompieristică va fi tot cetățeanul român.”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Cosmin Dorobanțu, președintele FSNAP.

De remarcat că, așa cum intenționează să facă și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), și această federație sindicală are intenția de a-și coordona activitățile cu alte sindicate. ”Luăm în calcul proteste cu angajații din poliție și cu cadrele militare disponibilizate. Noi suntem în aceeași confederație cu FNSA, suntem solidari cu ei, și dacă vor ieși la proteste vom ieși și noi. Noi vom mergem să protestăm în fața Guvernului și în fața ministerelor de resort – la Justiție, la Interne – și probabil vom merge și la Ministerul Apărării. Vom merge și la sediul celor mai importante partide – PNL și PSD – care formează alianța la guvernare, toxică pentru România, și îi vom trage la răspundere dacă nu vor găsi niște măsuri care să nu afecteze tot ce înseamnă uniformă în statul român. Și vom continua până la blocarea activității penitenciareleor și a activității Poliției.”, mai afirmă președintele sindicaliștilor din penitenciare.

Federația ”somează Guvernul să se depărteze de granița abuzului de putere”, deoarece, ”pe zi ce trece, ne apropiem tot mai mult de dictatură”. De asemenea, Federația susține că Guvernul nu cunoaaște ”în mod real neregulile și neajunsurile cu care se confruntă autoritățile publice centrale și locale” și ia ”deciziile majore, de impact, (…) cu ușile închise, într-un mod netransparent, dictatorial și iresponsabil, (…) intempestiv, fără discernământ și fără o cunoaștere clară a nevoilor reale ale sistemului, raportată la deficitul acut de personal, la lipsa dotărilor elementare și, totodată, fără o consultare reală a organizațiilor sindicale”. Sindicatul mai afirmă că ”blocarea angajărilor în instituțiile de forță ale statutului vulnerabilizează securitatea României și siguranța românilor, iar infractorii vor profita la maxim de incapacitatea statului de a-si apăra propriii cetățeni”.
Sindicatele mai consideră că ”modul opac și dictatorial de elaborare a ordonanței austerității (…) accelerează conspiraționistul și alimentează dezinformarea opiniei publice, afectează dramatic valorile fundamentale ale democrației și conduce ireversibil la scăderea încrederii românilor în autoritățile statului”, și cer Guvernului să ”coopereze cu cetățenii, să se depărteze de granița abuzului de putere și să-și arate disponibilitate în comunicare, pentru a se putea dedica rezolvării situațiilor de criză în care se află România în aceste vremuri”.

Reamintim că, în ultimii doi ani, sindicaliștii din penitenciare au acuzat ministerul de resort de lipsa reacției privind problemele din închisori, atât față de acordarea, conform legii, a majorărilor salariale promise personalului angajat, cât și față de noile prevederi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență referitoare la pensionarea polițiștilor, militarilor și polițiștilor din penitenciare, și au anunțat proteste de amploare.

Anul trecut, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) s-au alăturat protestului polițiștilor reprezentați de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și de Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL).

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut