CSM Cluj, un club în topul performanței sportive la nivel național, dar în colaps financiar: ”Sportivii vor să lupte, să meargă la război, dar cu ce? Cu burta goală?”

Înființat în anul 1961, Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca este, în prezent, în cea mai dificilă situație financiară din întreaga lui istorie. Clubul, în care funcționează 17 secții sportive, care are 30 de antrenori și peste 500 de sportivi legitimați, se mândrește cu performanțe de excepție obținute în 2022, cu peste 320 de medalii obținute la cele mai importante competiții naționale și internaționale, și ține piept cu brio, în plans sportiv, cluburilor uriașe din România, cu bugete de neimaginat pentru gruparea clujeană. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Sergiu Dascăl, directorul interimar al CSM Cluj, și-a strigat disperarea față de situația financiară dezastruoasă prin care trece clubul. Dacă din punct de vedere administrativ, situația este una acceptabilă, existând bani pentru salarii și chirii, problema cea mai gravă se înregistrează la plata performanței sportive. Cu alte cuvinte, în ciuda performanțelor obținute, sportivii și antrenorii nu primesc un leu pentru eforturile lor, listele de premiere sunt făcute degeaba, bani nu s-au mai dat de peste cinci luni, iar clubul se confruntă cu un val de cereri de plecare spre alte zări. Pentru a nu lăsa loc de interpretări, așa cum scrie pe site-ul oficial al clubului: CSM Cluj este un club departamental aflat sub tutela Ministerul Tineretului și Sportului, finanțat de același minister, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj.

Reporter: Cum ați caracteriza anul ce tocmai a trecut în ce privește activitatea de la club?

Sergiu Dascăl, directorul interimar al CSM Cluj: Din punct de vedere al performanțelor obținute, anul 2022 a fost unul de excepție: peste 320 de medalii naționale, rezultate foarte bune la competițiile internaționale, europene, mondiale și balcanice. Este un record de medalii, dar din punct de vedere financiar suntem intr-un impas total, din luna septembrie suntem în colaps financiar. Acești sportivi și antrenori de excepției ai CSM-ului nu și-au mai primit indemnizațiile și premierile de cinci luni de zile, și nici nu cred că mai sunt șanse să le mai primească nici în acest an. Nu mai vorbesc de contracte, de cantonamente… Este o tristețe și o durere foarte mare în sufletele noastre.

Ce buget ați avut anul trecut?

Bugetul pe care l-am primit în 2022 de la Ministerul Sportului a fost cam cu 200.000 de lei mai mic decât cel din 2021, dar oricum aveam datorii deja mai mari de 200.000 de lei de plătit. Din păcate, asta e situația, în fiecare an intrăm tot cu datorii peste datorii, și din această cauză nu putem ajunge nicicum la zi.

Și bugetul întreg cât a fost?

700.000 de lei pentru 17 secții, 30 de antrenori și peste 500 de sportivi legitimați, în ciuda faptului că am cerut suplimentarea acestuia. Este o sumă foarte mică, ținând cont de banii cheltuiți doar pentru deplasările aproape săptămânale.

Ce speranțe aveți pentru acest an, din punctul ăsta de vedere?

Am început cu aceleași demersuri: rugăminți și hârtii. Am cerut și primăriei și ministerului să ne mărească bugetul acordat. Nu vrem ce nu ni se cuvine, am raportat totul la rezultatele obținute. Și rezultatele sună cam așa pentru 2021: la probele olimpice suntem pe locul I dintre cele 32 de secții ale ministerului. La campionatele naționale pentru seniori, tineret și juniori, dintre cele 48 de cluburi ale ministerului, CSM Cluj se află pe locul III, după Farul Constanța și CSM Olimpia București. În clasamentul pe unități internaționale, suntem tot pe locul III, din 27 de cluburi, la sporturi olimpice și neolimpice. Apoi, în clasamentul național la seniori, tineret și juniori, ne situăm pe locul VI, dintr-un total de 1.085 de cluburi. La acest capitol, peste noi se află doar Dinamo, Steaua, Farul, Olimpia București și Rapid. Urmăm noi, un club care suntem într-un colaps financiar de ani de zile.

Care e primul efect al acestui lucru asupra clubului?

Vorbim de durerea sportivilor și a antrenorilor. Acum ne confruntăm cu multe cereri de plecare a acestora la alte cluburi, tocmai pentru faptul că aceștia sunt neplătiți și fără premierile cuvenite. Îi pierdem. Antrenorii vin la mine și-mi spun că nu le putem da drumul sportivilor după ce au muncit zece ani cu ei, după ce au câștigat medalii în țară și străinătate. La noi, îndemnizațiile sunt foarte mici, încep de la 300 și ajung la 700 de lei pentru componenții loturilor naționale, și nici pe ăștia nu-i avem.

 

Comparativ cu alte cluburi, cum stați atunci?

La Steaua, de exemplu, cei mai mulți sportivii sunt angajați militar, au salarii bune, primesc scoatere pentru a se putea pregăti, și, pe lângă asta, li se mai fac și contracte de 3-4.000 de lei pe lună. Și situația e oarecum similară și la celelalte mari cluburi din fața noastră. Și dacă ne comparăm sportiv cu CSM București, de exemplu, unde se beneficiază de niște sume fabuloase, vă pot spune că acest club este abia pe locul 17!

Sperăm la mai mulți bani în acest an și de la primăria Cluj-Napoca, sperăm să ne dubleze bugetul. Primăria ne ajută, ne susține, dar cu banii de acolo trăim trei luni. Anul acesta, ministerul ne-a aprobat o rectificare în luna septembrie, 500.000 de lei, și am zis că hai că o scoatem cumva până la sfârșitul anului. Ne-am propus să dăm 300.000 pentru premieri, iar restul pentru activitatea sportivă, transport, cazare și masă. Dar ce să vezi, după doar trei zile s-a tăiat această suplimentare de bani la toate cluburile din țară! Toate CSM-urile sunt în colaps financiar, dar e și mai dureros la noi, care am câștigat peste 300 de medalii.

V-ați gândit că veți ajunge vreodată în această situație?

Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge într-o asemenea situație catastrofală. Am un teanc mare de tot pe birou, cu referatele de premieri făcute, cu dosarele toate complete, și n-avem din ce le plăti! Antrenorii plătesc încă din buzunarul lor deplasările, mergem cu mașinile noastre personale, mai luăm doi-trei sportivi cu noi, riscurile sunt foarte mari.

Memorii ați mai făcut către minister. Ce răspunsuri ați primit?

Nu ne răspunde nimeni, la nimic! O problemă mare acolo este că ministerul s-a rupt în două, în Familie și Tineret, și Sportul a rămas separat. Aproape toți angajații au migrat către ministerul Familiei și Tineretului, unde salariul e mai bun, banii sunt mai mulți, iar la Sport n-au mai rămas decât puțini angajați.

E practic un strigăt de disperare al dumneavoastră, al celor de la club…

Nu cerem decât să primim și noi ceva pentru a răsplăti cumva munca sportivilor și a antrenorilor. Dar, cantonamente nu, vitamine nu, absolut nimic. Toți sunt niște oameni extraordinari, dedicați. Sunt sportivi care nu și-au primit de câteva luni banii și vor să meargă la naționale. Vă dați seama! Ei vor să lupte, să meargă la război, dar cu ce? Cu burta goală. Suntem disperați, da. Suntem clubul sportiv al municipiului, nu ne lăsați de izbeliște!

La primărie ați încercat, aveți niște semnale de acolo?

Am fost și acolo, cu teancul de premieri după noi, la domnul director de pe sport. Ne-a spus că anul ăsta (2022, n.red) n-avem, să vedem ce putem face în anul următor. Am încă speranțe că ne vor mări bugetul, anul trecut a fost de 350.000 de lei, aceeași ca în ultimii ani, dar închipuiți-vă că toate s-au scumpit de doi-trei ani încoace, nu mai putem compara aceste sume.

Și alte surse de finanțare care ar mai fi, de la Consiliul Județean nu primiți nimic?

Am primit o sumă mică de bănuți și de acolo, 15.000 de lei, dar e un pas înainte, că în alți ani nu luam nimic. Știți care e însă durerea mare? Am făcut câteva poze în club. E ca un om mort, întunecat, n-am avut nici măcar un brad de Craciun…

În sectorul privat ați încercat să obțineți finanțare?

Am încercat, dar vedeți, de sporturile astea cam toată lumea fuge.

În aceste condiții, cum vedeți viitorul clubului?

E un paradox, să știți. Anul trecut s-au luat foarte, foarte multe medalii la toate competițiile, dar situația de astăzi nu mai poate continua așa. Repet, dacă n-am avea rezultate, am tăcea, ne-am lua salariile și cu asta basta. Nu avem niciun venit propriu, suntem peste tot în chirie. La Cluj Arena dăm 8-9.000 de lei chirie pentru două săli. Avem o factură enorm de mare si pentru sala de gimnastică ritmică, 7-8.000 de lei pe lună.

Nu e normal ca în 2023, CSM Cluj să se chinuie ca un pește pe uscat.

Sper să n-ajumgem în situația de a vedea lacătul pus pe acest club.

Să fim drepși, ministerul ne dă bani pentru chirii, pentru salarii.. Ce ne doare cel mai tare e legat de problema sportivă, nu e normal să n-avem de unde să răsplătim performanța. Vă dau un exemplu concret. Ne sună Bologa, medaliatul olimpic, și ne spune, ”domnule, eu am 26 de ani, dacă mă las de sport imi iau renta viageră, 12-15.000 de lei pe lună, și stau bine mersi. Așa fac sport, și nu iau nimic, și mă lupt ca să ajung la altă olimpiadă, să iau altă medalie.” Vă dați seama, nu i-ar fi mai usor, la 26 de ani, să stea acasă pe banii ăștia?

De câți bani ar fi nevoie în acest sens?

Ca să ajungem la zi, să acoperim premiile din 2022, am avea nevoie de peste 600.000 de lei. Repet, ni s-au aprobat 500.000 inițial, dar ni s-au tăiat apoi, după trei zile. Nu știu ce s-a întâmplat, dar vă spun că sportul nu mai înseamnă nimic pentru nimeni, e zero barat, din păcate.

V-a rămas ceva optimism în dumneavoastră pentru anul 2023?

O, da. Eu sunt un alergător, și nu mă las bătut. Le-am spus și sportivilor că încercăm ca în acest am măcar un procent din ce le datorăm să le dăm și lor. Sunt un optimist din fire, dar mai am și eu căderi, când văd că nu depinde de mine să rezolvăm problemele.

Sandu Mureșan

Foto: CSM Cluj

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut