Mobilizare exemplară pentru regenerarea pădurii mistuite de foc la Câmpenești

Chiar dacă pădurile nu și-au scuturat în totalitate podoaba frunzelor ce adună cele mai frumoase culori ale anotimpului, acest început de noiembrie este mai mult decât generos în organizarea unor mari acțiuni de plantări în arealul silvic care este nemilos decimat an de an.

Tăierile fără noimă, furtunile care au doborât mii de hectare de păduri la pământ în ultimii ani, dar și numeroasele incendii, provoacă serioase dezechilibre ecosistemului, care și așa excelează printr- o poluare fără precedent, iar vina acestor prăpastii trebuie asumată atât de guverne, cât și de populație.

Iată și motivația pentru care Primăria Apahida, în bună colaborare cu Asociația Plantăm România și organizația PSD Cluj, au organizat în acest prim weekend al lunii noiembrie o reușită acțiune de plantare a 10.000 de puieți de foioase pe suprafețele de pădure arse cu 12 ani în urmă la Câmpenești.

Pe o zi însorită, peste 400 de voluntari, majoritatea tineri, dotați cu recuzita necesară, au reușit să planteze 8000 de puieți stejar și 2000 de frasin pe acest teren în pantă care a fost pregătit cum se cuvine încă din anul trecut de Primăria Apahida.

Interesante au fost declarațiile multor tineri, că nu sunt obosiți, ba chiar se bucurau de propria lor reușită de a planta o viitoare pădure care crește o dată cu ei, și pentru ei. Doi dintre ei și-au prezentat și identitatea: David Banda și Cătălin Moroianu, elevi în clasa a Vll – a a Școlii gimnaziale Apahida.

Pentru a reda pe larg dimensiunile acestei onorabile și necesare acțiuni obștești de la Câmpenești, transcriu o bună parte din declarația d-lui Grigore Fati, primarul comunei Apahida: ,, Astăzi am avut o acțiune de plantare replanificată din cauza vremii și vremurilor pentru că am avut-o prevăzută înainte de pandemie, când am și început să curățim acest teren care a fost plin de spini și mărăcinișuri crescute după ce pădurea de pin a fost mistuită de foc în 2010. În această reușită acțiune am fost ajutați de Asociația Plantăm România și PSD Cluj, cărora le mulțumim, dar și localnicilor, elevilor comunei, consilierilor locali ai PSD și PNL, care au dat dovadă de multă unitate în plantarea acestui viitor plămân verde al comunei noastre, care nu are decât 5% suprafețe acoperite cu pădure, față de media pe țară care, dacă bine rețin, este de cca 35%. Acest procent mic se regăsește în Corpadea și Pata, în rest suprafețele împădurite sunt nesemnificative.

De fapt noi colaborăm de mai multă vreme cu Asociația Plantăm România, cu care am mai avut două acțiuni în anii trecuți la Aeroclub și una chiar aici, la Câmpenești, în primăvară.

Suntem convinși că orice copac plantat, fiecare hectar de pădure nou înființat este un câștig pentru sănătatea mediului înconjurător, pentru puritatea aerului ce-l respirăm, dar și pentru eroziunea solului, în cazul nostru’’.

Părtaș la punerea celor 10.000 de puieți în Câmpenești au fost și mulți voluntari veniți din organizațiile PSD Cluj, motiv pentru care redăm și declarația secretarului general al PSD Cluj, dl. Horea Cherteș: ,, Nu este nevoie de nici o zi oficială a mediului, nici de hotărâri legislative, nici de populism orchestrat ca să înțelegem cu toții importanța vitală a aerului pe care îl respirăm. Sursa gratuită și inepuizabilă a oxigenului o reprezintă pădurea. De la arbori vine sănătatea.

Azi am derulat o nouă etapă a campaniei de conștientizare ,, Verde pentru aer bun’’. Împădurim constant hectare întregi de pe teritoriul județului Cluj, pentru că suntem responsabili și avem datoria morală față de copiii noștri să le lăsăm moștenire un mediu respirabil.

La acțiunile de împădurire am participat de foarte mult timp, din 2010. Colaborarea cu Asociațiile CERT Transilvania și Plantăm România a fost de bun augur, pentru că am implementat acest gen de acțiuni în platforma de proiecte a PSD. Media plantărilor anuale este de circa 4 ha. Mulțumesc Romsilva, organizațiilor nonguvernamentale și primăriilor care s-au implicat și se implică în acest proces important de plantare și menținere a sănătății mediului în care trăim’’.

Lângă imaginile de față mai adaug faptul că la încheierea acțiunii de îmbogățire a comunei cu încă 10.000 de viitori copaci, Primăria a oferit apă, sucuri, cafea, un pahar de țuică amatorilor, dar și un imens cazan cu gulaș pregătit de personalul instituției și servit la terasa pescăriei din Câmpenești.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut