Retrospectiva | GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA 2022, la final

Trăgând linie, un nou capitol Gaudeamus Radio România s-a încheiat cu succes. Weekend-ul 16-17 aprilie 2022 a prilejuit noi evenimente editoriale bine primite de publicul clujean.

Lansări de carte din domeniul „Istorie Contemporană”

Sâmbătă, 16 aprilie, a avut loc prezentarea cărților din colecția de Istorie Contemporană, coordonată de dl. prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, apărute la editura Școala Ardeleană. Invitați prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. dr. Onufrie Vințeler. Evenimentul a fost moderat de editorul Vasile George Dâncu.

„Această colecție este dedicată Centenarului Marii Uniri și apare sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – cel mai vechi institut de istorie din România cu activitate neîntreruptă – și a Fundației Transilvania Leaders. Aceste cărți nu numai că sunt importante pentru istoria noastră și pentru România și pentru noi ca popor, sunt importante pentru contextul în care ne aflăm acum”, a precizat editorul Vasile George Dâncu.

„Acest eveniment este rezultatul colaborării a trei entități care se revendică din spiritul iluminismului transilvănean, deschis în această parte a Europei, a României de Școala Ardeleană. Astăzi avem bucuria de a vorbi despre patru cărți extrem de importante din punct de vedere al istoriografiei românești și universale. Această serie de Istorie Contemporană este una din colecțiile cele mai importante din România pentru că aici au apărut și cele 8 volume „Construind Unirea cea Mare”, a amintit prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Pentru activitatea desfășurată și implicarea în domeniul istoriei contemporane, acesta l-a numit pe prof. Vasile Pușcaș un „istoric participant”.

„Istoricul deschide calea unei perspective către viitor”, a subliniat Vasile Pușcaș cu ocazia multiplei lansări de carte. „Colecția se adresează, în primul rând, proceselor istorice, îndeosebi procesului de schimbare ce se petrece în fiecare clipă pe care o traversăm”, a adăugat acesta.

O după-amiază alături de Corina Chiriac

Eveniment mult așteptat, întâlnirea cu îndrăgita interpretă Corina Chiriac a adus numeroase momente de bucurie celor prezenți. Lansarea volumului „Minuni trăite”, prefață de Dumitru Constantin Dulcan, a fost însoțită de lectură publică, momente muzicale și, bineînțeles, de sesiunea de autografe din partea artistei.

Sursă foto Sandra Cibicenco

Maraton de lansări din partea Editurii Eikon

Duminică, 17 aprilie, am asistat la prezentarea volumelor apărute la editura Eikon, acoperind o mare varietate de domenii și tematici. De la carte istorică, cronică de teatru, operă și film, beletristică, povești transilvane (Poveștile Transilvaniei, volumul 2, de Gabriel Virgil Rusu) și chiar literatură pentru copii (Plici, picătura de primăvară, de Alice Valeria Micu, ilustrații de Raluca Cristina Cirți).

Gaudeamus Radio România – ediția 2022 a fost una reușită încât ne face să privim cu entuziasm spre cele care vor urma. Cu siguranță vor surprinde la fel de plăcut publicul din Cluj-Napoca iubitor de carte, cultură și frumos!

Sursă foto: Gema Bolduț

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut