Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, marcată la Cluj-Napoca

De Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, sâmbătă seară, un edificiu important din centrul municipiului Cluj-Napoca va fi luminat în portocaliu.

Pentru al treilea an consecutiv, Asociaţia Magic, partener al The Union for International Cancer Control (UICC), iniţiatoarea World Cancer Day, contribuie la această mobilizare mondială, cu scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă copiii cu afecţiuni oncologice şi de a informa publicul despre impactul acestei boli în viaţa unei familii şi despre importanţa prevenţiei.

Asociaţia Magic îşi propune, cu această ocazie, să colecteze şi să transmită mesaje de încurajare tuturor copiilor care se luptă cu cancerul.

La Cluj-Napoca va fi luminată Casa de Cultură a Studenţilor „Lucian Blaga”.

Cancerul este a doua cauză majoră de deces din lume şi cauza principală de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor. 10 milioane de oameni mor, anual, de cancer – mai mult decât de HIV/SIDA, malarie şi tuberculoză, la un loc, arată sursa citată.

În lume, se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 19 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2035, numărul mondial de cazuri de cancer s-ar putea dubla şi aproximativ 40% din populaţia globului se va confrunta cu această boală, la un moment dat în viaţă.

Prin prevenţie, detectarea cancerului în fază incipientă şi tratament, ar putea fi salvate în fiecare an 3,7 milioane de vieţi – adulţi şi copii.

4 februarie, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, şi 15 februarie, Ziua Mondială a Copiilor Bolnavi de Cancer, sunt portavoci în campania împotriva cancerului, care reunesc în această luptă cercetători, medici, pacienţi, guverne, organizaţii non-guvernamentale şi mass-media, pentru a creşte gradul de conştientizare a acestui flagel, pentru a spori prevenţia şi pentru acces egal la diagnosticare şi tratament.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (World Cancer Day) a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006. World Cancer Day este o iniţiativă a UICC şi mobilizează în fiecare an, pe 4 februarie, persoane fizice, instituţii şi organizaţii din întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra bolii secolului – cancerul. Una dintre modalităţile de a transmite publicului larg mesajul de luptă împotriva cancerului este luminarea în portocaliu a clădirilor simbol din întreaga lume.

Din 2021, Asociaţia Magic a devenit partener UICC, punând astfel şi România pe harta mobilizării globale de World Cancer Day.

„Dacă sâmbătă seară, în drumurile voastre, vă iese-n cale vreo clădire îmbrăcată Magic în lumină portocalie – culoarea răsăritului şi-a apusului, a spiritualităţii şi a bărcilor de salvare -, faceţi-i o fotografie şi postaţi-o pe conturile voastre de socializare, cu #MakeTimeToCare #WorldCancerDay şi #AsociaţiaMagic, pentru a aduna laolaltă toată susţinerea şi speranţa pentru familiile care se luptă cu cancerul”, a afirmat Andreea Nechita, preşedinte Asociaţia Magic, citată în comunicatul transmis, vineri, AGERPRES.

Mesaje de solidaritate se pot transmite şi pe reţelele de socializare, prin postarea fotografiei cu rama digitală dedicată care se poate descărca de pe https://asociatiamagic.ro/WorldCancerDay/.

Asociaţia Magic a debutat în 2014, cu taberele MagiCAMP, şi în prezent include 12 proiecte prin care sunt ajutaţi peste 10.000 de copii cu afecţiuni grave şi familiile lor, oferindu-le suport social şi emoţional, sprijin financiar şi material, prin implicarea a peste 2.000 de voluntari, zeci de mii de donatori, sute de parteneri şi sponsori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut